Ediţia din 2013 a topului arată cum se descurcă ţările în ceea ce priveşte promovarea online a turismului. Algoritmul foloseşte factori precum investiţiile străine nete, creşterea investiţiilor, mediul de afaceri, strategia de branding a ţării, website-uri oficiale şi promovarea social media.
În topul pe Europa, din 39 de ţări, România ocupă de-abia locul 29, în scădere faţă de poziţia 17 ocupată în 2012, fiind depăşită de ţări precum Bulgaria, Slovacia, Estonia, Slovenia şi Ungaria. În topul mondial, România se află pe locul 74, în scădere faţă de locul 34 în 2012.
Pentru al treilea an consecutiv, SUA ocupă prima poziţie în clasamentul global, şi asta datorită numărului mare de turişti, a încasărilor din turism, dar şi pentru că americanii şi-au promovat cele mai bune obiective.
În cel mai recent top, primele cinci ţări din Europa sunt Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia, reprezentând împreună mai mult de 50% din veniturile din turism în regiune, fiecare dintre aceste ţări având o ofertă vastă de turism.
Spania ocupă primul loc în top, cu încasări din turism şi sosiri ale turiştilor ce indică o revenire la nivelul de dinainte de criză şi care continuă să crească. De asemenea, Spania este activă în promovarea online.
Spania este urmată îndeaproape de Germania, care anul acesta a depăşit Franţa. Comparativ cu Franţa, Germania are o creştere puternică în ceea ce priveşte sosirile turiştilor este are o strategia de brand mai bine poziţionată, care a ajutat-o să îşi asigure locul doi în clasament.
Micile ţări alpine, Austria (6) şi Elveţia (7), au branduri populare şi puternice. Performanţele lor remarcabile demonstrează încă odată că dimensiunea unei ţări nu este un factor decizional atunci când vine vorba de succesul în branding.
Grecia ocupă poziţia a opta, urmată de Olanda şi Portugalia. Studiul mai arată că Suedia (12) a depăşit celelalte ţări nordice, chiar dacă nu are cel mai bun scor, iar Rusia a pierdut trei locuri.