Grupuri mici fluturând steaguri poloneze şi purtând bannere s-au alăturat oficialilor vamali care verificau camioanele ce traversau frontiera la punctul de trecere Budzisko, dar nu au încercat să blocheze drumul.
Fermieri din toată Europa protestează de mai multe săptămâni împotriva constrângerilor impuse de reglementările UE menite să lupte împotriva schimbărilor climatice, precum şi a costurilor în creştere şi a ceea ce spun ei că este o concurenţă neloială din afara UE, în special din Ucraina.
UE a renunţat la cotele şi taxele la importurile din Ucraina după invazia Rusiei în 2022, înfuriind fermierii din Polonia, Ungaria şi Slovacia, care spun că astfel li se reduc preţurile cu care vând.
Fermierii polonezi susţin că unele cereale ucrainene aduse în Lituania sunt ulterior exportate în alte ţări ca cereale europene.
„Protestul de astăzi are loc pentru a atrage atenţia asupra acestui aflux necontrolat de cereale pe piaţa europeană, cereale ce provin din Ucraina, din Rusia”, a declarat pentru Reuters organizatorul protestului, Karol Pieczynski.
Ele „ajung în Lituania, Letonia, documentele sunt schimbate şi acele produse sunt apoi distribuite în toată Europa ca produs european, care spune că îndeplineşte toate standardele, dar nu îndeplineşte standardele sanitare”, a subliniat el.
Oficialii lituanieni neagă acuzaţiile.
„Cred că oamenii care organizează astfel de evenimente greşesc, iar acest lucru ne duce la o escaladare şi la unele probleme, probleme logistice, între ţări europene, aşa că este destul de trist”, a spus Vilmantas Vitkauskas, şeful Centrului Naţional de Management al Crizelor din Lituania.
Nu ar avea sens comercial să aducem cereale ucrainene în Lituania şi apoi să le exportăm în alte ţări, a adăugat el.