Ar trebui să investim într-o proprietate sau în Bitcoin? Care activ se dovedește mai profitabil

Românii prezintă un apetit foarte dezvoltat pentru sectorul imobiliar, fie că vorbim despre achiziții pentru uzul personal sau pentru investiții. Acest domeniu este, poate, foarte atractiv și datorită faptului că este vorba despre active tangibile, transformându-le în investiții mai ușor de înțeles. Investițiile în imobiliare pot părea, astfel, mai puțin complexe decât acțiunile sau decât alte tipuri de instrumente. Pe de altă parte, sectorul activelor digitale se plasează la polul opus din punct de vedere al complexității, arată într-o analiză Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de tip fintech care oferă investitorilor acces instantaneu la piețele financiare prin intermediul unei platforme online și a unei aplicații mobile.
Radu Puiu - vin, 01 mart. 2024, 16:25
Ar trebui să investim într-o proprietate sau în Bitcoin? Care activ se dovedește mai profitabil

Totuși, criptoactivele s-au dovedit a fi instrumente foarte printre români, în special în perioada de după pandemie. Conform unui studiu realizat de Visual Capitalist, 8% din populația României a investit cel puțin o dată în active digitale. Procentul este unul semnificativ, având în vedere faptul că doar 12% din totalul populației a investit cel puțin o dată în active tradiționale (fonduri, acțiuni sau obligațiuni). Deși aceste cifre ne plasează la jumătatea clasamentului la nivelul UE, în contextul în care aproximativ 67% din românii care au investit cel puțin o dată au tranzacționat și active digitale ne demonstrează interesul pentru acest segment.

Din punctul meu de vedere, decizia de a investi în monede digitale este alimentată de dorința de obținere a unor profituri semnificative într-o manieră rapidă. Totuși, având în vedere nivelul de experiență și de cunoștințe al românilor privind investițiile, activele digitale reprezintă instrumente cu un grad ridicat de risc care se potrivesc unor anumite categorii de investitori, fiind foarte important profilul lor de risc.

Conform unui studiu realizat de AHA Moments, Brandelier și ING Bank, 92% dintre români preferă să aibă propria locuință, ceea ce confirmă interesul acestora de a deține o casă, pentru că le oferă siguranță, confort și sentimentul de apartenență. Deși au crescut constant în ultimii ani, datele oficiale arată că prețurile proprietăților rezidențiale din România au avansat mai încet decât cele din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Conform Eurostat, creșterea cumulată a prețurilor pe ultimii zece ani este sub 50% în România, următoarea fiind Polonia cu peste 60%, în timp ce Ungaria se apropie de 200%. În consecință, indicatorul preț/venit arată că timpul necesar achiziționării unei locuințe este în general mai scăzut în România, în comparație cu țările vecine.

Conform Indicelui imobiliare.ro, prețul mediu al imobiliarelor din România a fost, în luna ianuarie 2024, de 1.510 euro/mp, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 89% față de prețul mediu de 800 euro/mp, înregistrat în aceeași lună din 2013. În 2023 au fost tranzacționate, la nivel național, 634.843 de imobile, cu 65.430 mai puține față de 2022, când au fost vândute 700.273. Anul trecut, cele mai multe vânzări au fost înregistrate în luna octombrie (63.630), iar cele mai puține în ianuarie (33.274). Pe parcursul anului trecut, din totalul imobilelor tranzacționate, 158.448 au fost apartamente. Numărul acestora este mai mic decât cel înregistrat în 2021 și în 2022, dar se menține peste pragul atins în 2020. Cele mai multe apartamente s-au vândut în ultimele trei luni ale anului, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Tranzacțiile au culminat, însă, în ultima lună a anului, când s-au vândut la nivel național 17.120 de apartamente, cu 15% mai multe decât la finalul lui 2022. Acesta ar putea reprezenta, în același timp, și un efect al anunțului majorării cotei reduse de TVA de la 5% la 9% începând cu 2024 pentru locuințele de până la 600.000 de lei. Astfel, unii dintre cumpărători au fost impulsionați să facă pasul final spre achiziție, mai explică analistul financiar din cadrul XTB România.

Oficialii agenției de imobiliare SVN explică faptul că media din 2023, de 109.800 de euro, este cu 45,8% peste cea din 2013, însă creșterea a avut loc în contextul în care salariul mediu net a crescut cu 167% în același interval, luând în calcul veniturile tot în euro. Spre deosebire de Cluj-Napoca și Timișoara, Bucureștiul se numără printre orașele care au recuperat cel mai puțin din scăderile provocate de criză, aflându-se încă la o distanță de aproximativ 30% (de la 2.160 de euro pe metru pătrat util în perioada de boom a pieței dinaintea crizei financiare din 2009).

 

Bitcoin a atras ca un magnet, încă de la înființare, investitorii

Bitcoin, încă de la înființare, a fost sinonim cu volatilitatea. Prețurile sale au tins să oscileze foarte mult în perioade scurte de timp, atrăgând traderi și investitori interesați de potențialul de a obține profituri semnificative, dar în același timp asumându-și riscuri substanțiale.

Înțelegerea volatilității prețului Bitcoin nu este doar o curiozitate, ci o necesitate pentru participanții la piața criptomonedelor. Mișcările imprevizibile ale prețului criptomonedei pot avea implicații ample de la influențarea strategiilor de investiții până la afectarea stabilității pieței financiare. În general, mulți investitori au considerat acest lucru drept mai degrabă o caracteristică decât un defect, deoarece ar putea alimenta aprecieri semnificative și rapide, similare celor observate în timpul tranzacționării acțiunilor «meme». Dar, în ultima vreme, profilul criptomonedei pare să se fi modificat și a devenit mai apropiat cu cel al unui activ mai convențional.

Conform datelor DataTrek Research, volatilitatea pe termen lung a Bitcoin este mai mult decât triplă față de cea a S&P 500, care înregistrează în mod obișnuit mișcări zilnice de preț de aproximativ 1% în ambele direcții. Din septembrie 2022, volatilitatea monedei a fost sub media sa pe termen lung. Chiar și lansarea recentă a produselor spot ETF nu a dus la o creștere semnificativă a fluctuației sale de preț. Una dintre caracteristicile unice ale Bitcoin este istoricul său de a atinge frecvent maxime și minime în timpul unor perioade de volatilitate peste medie. De exemplu, din decembrie 2017 până în martie 2019, activul a atins un maxim record de 19.000 de dolari și s-a prăbușit la 8.000 de dolari. Alte câteva ocazii din ultimii ani au adus oscilații similare. Datele ne arată că Bitcoin a fost mai stabil decât de obicei în ultimele 18 luni, în ciuda faptului că este încă de două ori mai volatil decât acțiunile americane cu capitalizare mare. Ziua de 28 februarie a adus un nou val de entuziasm, cotația Bitcoin a atins un maxim local la peste 64.000 de dolari, dar a închis ușor deasupra zonei de 62.000 de dolari.

Cererea de Bitcoin este un factor cheie al randamentelor sale. În primii săi ani, Bitcoin a fost utilizat în mare parte de un grup mic de entuziaști din domeniul tehnologiei. Moneda digitală era dificil de obținut, cu situații de utilizare limitate, iar foarte puțini comercianți îl acceptau ca formă de plată. În 2023, adoptarea Bitcoin a crescut substanțial, deoarece a devenit mai răspândită. Acum, mai mult ca oricând, comercianții și întreprinderile acceptă Bitcoin ca formă de plată, iar infrastructura a fost construită în așa manieră încât să fie convenabil de folosit pentru oricine. Dezvoltarea de portofele, burse și piețe ușor de utilizat a facilitat accesul anevoios care s-a putut observa în primii ani ai Bitcoin.

 

Fondurile de investiții recunosc Bitcoin drept activ de refugiu

De asemenea, interesul pentru Bitcoin în rândul investitorilor instituționali a crescut. Fondurile de hedging, firmele de gestionare a activelor și fondurile de investiții recunosc din ce în ce mai mult potențialul Bitcoin ca activ de refugiu și ca diversificator eficient al portofoliului. Bitcoin în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari este deținut în prezent de ETF-uri, țări și companii publice și private. Între timp, investitorii în criptomonede s-au pregătit pentru evenimentul de halving, așteptat în aprilie, care va reduce la jumătate cantitatea de Bitcoin oferită minerilor sub formă de recompensă. Înțelegerea corelației dintre Bitcoin și clasele de active tradiționale este un aspect crucial pentru evaluarea rolului său într-un portofoliu diversificat. Din punct de vedere istoric, Bitcoin a fost deseori denumit „aur digital” datorită potențialului său de a servi drept activ de refugiu, similar metalului prețios. În perioadele de incertitudine economică, Bitcoin a dat semne de necorelare sau chiar de corelație negativă cu activele tradiționale, cum ar fi acțiunile și obligațiunile, explică analistul din cadrul XTB România

Totuși, trebuie subliniată corelația dintre Bitcoin și activele tradiționale, care poate varia în timp. În timpul perioadelor de stres extrem pe piață, cum ar fi izbucnirea pandemiei în 2020, Bitcoin a înregistrat inițial un declin puternic care s-a corelat cu vânzările mai ample de pe piață. Cu toate acestea, ulterior, și-a revenit, dând dovadă rezistență și distanțându-se de activele tradiționale. Evoluția corelației dintre Bitcoin și activele tradiționale subliniază potențialul său ca element de diversificare pentru portofoliu. Pe măsură ce rolul Bitcoin în ecosistemul financiar continuă să evolueze, monitorizarea corelației sale cu activele tradiționale rămâne o componentă esențială a unei gestionări eficiente a portofoliului.

Evoluția volatilității Bitcoin este o dovadă a naturii dinamice a pieței criptomonedelor. În ultimul deceniu, aceasta a trecut de la o curiozitate speculativă, la o clasă de active care necesită atenția investitorilor instituționali și a factorilor de decizie politică. În timp ce volatilitatea sa ar putea continua să scadă pe măsură ce implicarea instituțională se accentuează, fluctuațiile de preț ale Bitcoin vor rămâne, probabil, o caracteristică definitorie. Investitorii trebuie să rămână vigilenți și bine informați în timp ce navighează în acest peisaj dinamic.

Tranzacționarea criptomonedelor prin CFD-uri vine cu o serie de beneficii, cum ar fi costuri reduse, posibilitatea de a investi 7 zile pe săptămână, investiție mai mică a capitalului, cu un efect de levier de 1:2 sau posibilitatea de a deschide poziții Long (ordine de cumpărare) sau poziții Short (ordine de vânzare). Toate beneficiile fac ca aceste tipuri de contracte (CFD) să fie printre cele mai flexibile și populare modalități de tranzacționare pe piețele financiare. Investitorii pot identifica platforme precum XTB pentru a investi în CFD-uri cu suport pe Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoincash și multe altele. Criptomonedele CFD sunt instrumente care au la bază cotațiile activelor suport, listate pe bursele de criptomonede.

Din punct de vedere istoric, proprietățile imobiliare și Bitcoin au înregistrat performanțe bune. Activele digitale au supraperformat, în raport cu proprietățile imobiliare, în ceea ce privește randamentele. Pe de altă parte, cea mai populară monedă digitală a înregistrat mai multe maxime și minime, ceea ce îi oferă eticheta de „investiție mai riscantă”. În ciuda potențialului său de a genera randamente considerabile, Bitcoin este un activ intangibil, în timp ce bunurile imobiliare sunt un activ tangibil și mai ușor de înțeles.

Nu există o rețetă standard de a investi, fiecare persoană fiind responsabilă de alegerile sale, în contextul apetitului pentru risc. Deciziile privind investițiile trebuie să aibă la bază nu doar randamentele potențiale, ci și alți factori, precum orizontul de timp investițional.

 

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 935.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...