Producătorii de medicamente atenţionează din nou: taxa clawback a ajuns la un nivel nesustenabil.
Pentru ultimul trimestru al anului 2013, taxa clawback a ajuns la 20% din vânzările medicamentelor compensate. Aceasta creştere nu este susţinută de evoluţia pieţei, se va menţine şi chiar accelera în trimestrele următoare, în condiţiile în care bugetul de referinţă pentru calculul taxei clawback este la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, atrag atenţia producătorii de medicamente.
„Menţinerea acestei taxe în forma actuală poate avea consecinţe economice şi sociale grave, în primul rând pentru populaţie, prin dispariţia totală de pe piaţă a unor medicamente şi prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, dar şi pentru companiile producătoare de medicamente, care vor fi nevoite să amâne sau să anuleze investiţiile în capacităţile de producţie locală”, spune Dragoş Damian, preşedintele APMGR.
Lista măsurilor propuse autorităţilor de către producătorii de medicamente
– Actualizarea nivelului de referinţă pentru taxa clawback, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru anul 2014, această referinţă trimestrială trebuie sa fie de cel puţin 1,95 miliarde lei, cu TVA.
– Introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, de la 1 ianuarie 2014, bazat pe delimitarea medicamentelor în două grupe. Contribuţia va fi redusă pentru anumite medicamente, formula de calcul având la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (cel mult 65% din preţul medicamentului inovator).
– Actualizarea imediată a listei medicamentelor compensate cu noi molecule, concomitent cu introducerea unor acorduri preţ/volum pentru aceste medicamente, cu buget suplimentar.
– Eliminarea adaosurilor distribuitorilor şi farmaciilor din valoarea contribuţiei clawback plătite de producători şi identificarea unor măsuri pentru distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanţului de distribuţie a medicamentelor, începând cu trimestrul al II-lea al anului 2014.
– Creşterea progresivă a finanţării sistemului public de sănătate pentru ca în următorii trei ani să se apropie de media europeană.