‘Măsura este una opţională, voluntară, şi urmează să se aplice în urma negocierilor dintre client şi bancă. În legătură cu asta, am înţeles cum aţi înţeles şi dumneavoastră /presa, n.r./ faţă de noua măsură de restructurare a creditelor. Este nevoie de o stimulare a consumului, deşi în 2011 nu eram pentru acest lucru. Deficitul de cont curent este de 1% şi nu e bine să ajungem la un surplus. Este nevoie de o stimulare a consumului. Cu alte cuvinte, cred că acum este momentul ca România, într-o manieră echilibrată, să stimuleze consumul. Ce înseamnă echilibrat? Să nu strice altceva, să mergem spre 4% creştere economică fără să stricăm echilibrele. Ca să pună în aplicare această măsură, băncile trebuie să cunoască măsura în detaliu. Domnul Liviu Voinea /ministrul delegat pentru Buget, n.r./ a discutat cu mine pe tema asta. În principiu, nu sună rău. Sună mai bine decât cum sună în Ungaria, de exemplu, unde toate creditele în franci elveţieni sunt transformate în forinţi’, a afirmat Isărescu.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.
Măsura ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie şi de aceasta vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.