APPR solicită ministerului de resort suspendarea imediată a sistemului anti-grindină, până când eficiența și impactul său asupra agriculturii vor fi prezentate clar într-un studiu detaliat și obiectiv, prin intermediul căruia să se urmărească evidenţierea cantităţii de precipitaţii, monitorizarea traiectoriei rachetelor şi a locului de deflagraţie, precum și procedura de tragere în ansamblul ei, informează asociația, printr-un comunicat.
Anunțul APPR vine după ce Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) a anunțat public că iau în calcul să protesteze dacă nu se vor lua măsuri în legătură cu sustemele antigrindină.
„Sistemul anti-grindină, în ciuda scopului său inițial de a proteja culturile agricole, a generat o serie de efecte dezastruoase asupra activitățiloe agricole din zonele de influență, aspect confirmat și documentat de către membrii noștri, fermieri din județele Vrancea, Prahova, Iași”, anunță APPR.
Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii a fost înștiințat în mai multe ocazii de această situație, iar în data de 15 ianuarie și-a luat angajamentul de a prezenta un studiu de impact privind efectul sistemului anti-grindină prin procesul-verbal semnat de ministrul de resort și de structurile asociative din agricultură după protestele ce au avut loc atunci.
„În virtutea relațiilor instituțional corecte avute cu toți reprezentanții MADR, facem o ultimă încercare de a vă solicita să luați în considerare preocupările noastre și să acționați în consecință. În caz contrar, având în vedere și acumularea unor restanțe evidente în asumarea unor răspunderi și măsuri în relația cu fermierii români, următorul pas al FAPPR va fi anunțarea calendarului de protest, iar subiectul sistemului anti-grindină va figura cu siguranță pe lista amplă a revendicărilor de profil”, mai aunță asociația fermierilor.
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o structură profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România afiliate.