Popa, BNR: Creditele restructurate de mai multe ori sunt provizionate integral

Băncile nu vor beneficia de avantaje prudenţiale dacă, în schema fiscală propusă de guvern, vor restructura credite care au mai restructurate anterior. Potrivit lui Cristian Popa, unul dintre viceguvernatorii Băncii centrale, băncile sunt obligate să provizioneze integral creditele care au suferit mai mult de o restructurare.
Mihai Banita - joi, 06 feb. 2014, 15:41
Popa, BNR: Creditele restructurate de mai multe ori sunt provizionate integral

Guvernul a venit cu propunerea ca românii cu venituri sub medie şi credite la bănci să plătească rate înjumătăţite timp de doi ani, aceştia beneficiind de un credit fiscal: până la 200 de lei din impozitul pe venit se întorc la debitor pentru ca acesta să-şi plătească costurile mai mari generate de reeşalonarea împrumutului. Restructurarea s-ar face pe o perioada de până la doi ani, creditul s-ar prelungi cu doi ani. De asemenea, după ce trec cei doi ani în care rata este redusă la jumătate, contribuabilul ar urma să primească timp de doi ani acel credit fiscal.

Băncile ar urma să beneficieze şi ele de pe urma unei astfel de măsuri. În viziunea guvernului şi a Băncii centrale, debitorii care „gâfâie”, cum s-a exprimat guvernatorul, ar fi scutiţi de plata unei părţi din rata lunară şi băncile are avea certitudinea că îşi primesc banii peste doi ani.

Un credit care are semnale proaste la plată trebuie provizionat, potrivit normelor prudenţiale. Cum provizionarea creditelor costă, băncile au făcut numeraose restructurări acolo unde au fost probleme, deşi prin natura lor aceste procedee de cosmetizare a bilanţurilor nu au efecte benefice pentru clienţi decât în cazul în care veniturile acestora cresc considerabil în viitor. Asta pentru că restructurarea unui credit duce la creşterea costurilor totale ale unui împrumt, din moment ce nu implică nicio reducere de dobândă, în majoritatea cazurilor.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că băncile nu vor avea nicio tragere să restructureze creditele la care serviciul datoriei este bun. Însă o vor putea face în cazul creditelor care au întârzieri la plată.

Întrebat dacă băncile ar putea aplica schemă de restructurare a guvernului la creditele care au deja un istoric prost, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a spus că această mişcare este un fezabilă. Însă, băncile vor fi obligate să provizioneze 100% acolo unde s-a făcut mai mult de o restructurare.

Astfel, pentru bănci beneficiul aplicării schemei se rezumă doar la posibila creştere a veniturilor nete ale debitorilor peste doi ani, când statul le va returna până la 200 de lei din impozitul pe venit.

Statistica BNR arată că aproximativ 70% din creditele persoanelor fizice restructurare se întorc în stadiul de neperformanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Producătorii de automobile japonezi Honda și Nissan sunt în discuții pentru aprofundarea legăturilor, potrivit surselor, inclusiv o posibilă fuziune, deoarece provocările Tesla și rivalii......
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții fizice imprevizibile
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții ...
"Cârtițele" Eleni și Varvara, care sapă cele două fire ale Tunelului Ormeniș de 7,1 kilometri de pe traseul liniei ...
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele ...
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...