Banii vor fi alocaţi pentru compensarea costurilor aferente plafonării preţurilor la energia electrică şi gaze naturale.
„Guvernul a aprobat prin memorandum suplimentarea limitei creditelor de angajament şi creditelor bugetare pe luna martie, în sumă de 500 de milioane de lei. Fondurile vor fi alocate pentru compensarea costurilor aferente plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
În debutul şedinţei de guvern, premierul Marcel Ciolacu precizase că Executivul va menţine mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze cel puţin până în primăvara anului 2025.
„Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fiu foarte clar: noi vom continua mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze cel puţin până în primăvara lui 2025. Vom veni cu un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populaţia, cât şi companiile să aibă această garanţie foarte clară că vor fi protejaţi”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a adăugat că în şedinţa Executivului vor fi alocate noi sume către furnizorii de energie pentru compensarea măsurii plafonării.
„De altfel, azi alocăm 500 de milioane ca să compensăm costurile plafonării pentru clienţii casnici”, a precizat Ciolacu.
Mihai Constantin a mai spus că Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, un memorandum pentru contractarea unui împrumut de 209 milioane de euro la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru proiectul „Temelii culturale”, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, proiectul vizează dezvoltarea patrimoniului cultural român. Astfel, va fi restaurată în totalitate şi modernizată clădirea Operei Naţionale din Bucureşti, va fi restaurată Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia şi va fi construit un corp nou pentru Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
„Este vorba despre un memorandum aprobat de Guvern pentru contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru proiectul ‘Temelii culturale’, care vizează salvarea unor monumente istorice şi/sau construirea de clădiri cu destinaţie culturală. Valoarea totală estimată a proiectului se ridică la 262 milioane euro, iar valoarea împrumutului contractat va fi de circa 209,6 milioane euro”, a precizat Constantin într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.