Producţia de carne a României, în creştere în 2013

Producţia de carne a României s-a majorat la toate speciile în 2013, comparativ cu anul 2012, chiar dacă numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a scăzut la bovine, dar a crescut la porcine, ovine, caprine şi păsări, conform datelor provizorii anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 08:42
Producţia de carne a României, în creştere în 2013

Astfel, numărul total de bovine sacrificate a scăzut în 2013 cu 2,1%, până la 713.000 capete, iar greutatea lor în carcasă s-a majorat cu 17,1%, totalizând 113.241 tone. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate, cu 3%, cât şi al greutăţii în carcasă cu 2%.

Producţia de carne de porc a totalizat anul trecut 448.794 tone, în creştere cu 5,4%, iar numărul total de porcine sacrificate a crescut cu 13,4%., până la 5,419 milioane capete. În unităţile industriale specializate, numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 7,6%, respectiv cu 9,1% .

Conform datelor INS, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 20,7%, respectiv cu 53,1%. Producţia de carne a fost în 2013 de 76599 tone, iar animale sacrificate au totalizat 7,190 milioane capete. Tăierile în unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate cu 40,0%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 39,5%.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut anul trecut faţă de 2012, cu 4,6% (241 milioane capete), respectiv cu 11,5% (381.481 tone). În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri cu 2% la numărul păsărilor sacrificate şi cu 4% la greutatea lor în carcasă.

În perioada decembrie 2012 – decembrie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale de porci şi miei ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.

Conform datelor INS, în luna decembrie 2013, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a scăzut la porcine, ovine şi caprine, a rămas constant la bovine şi a crescut la păsări, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut la bovine şi porcine şi a crescut la ovine şi caprine şi păsări.

Numărul total de bovine sacrificate a rămas constant în decembrie, iar greutatea acestora în carcasă a scăzut cu 4,7%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate a scăzut cu 15,4%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 7,2%. În luna decembrie 2013, sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 14,7% din totalul bovinelor sacrificate.

De asemenea, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 4,9%, respectiv cu 6,1% în decembrie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 30,7% în totalul porcinelor sacrificate în luna decembrie. În unităţile industriale specializate numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 14,5%, respectiv cu 12,4%.

În ceea ce priveşte numărul total de ovine şi caprine sacrificate a scăzut cu 1,7%, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 1,7%. În unităţile industriale specializate numărul de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 22,2%, respectiv cu 18,3%. Sacrificările în unităţile industriale specializate au avut o pondere 6,3% din totalul ovinelor şi caprinelor sacrificate.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,8%. În unităţile industriale specializate s-a realizat 83,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au înregistrat creşteri atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea acestora în carcasă cu 5,0%, respectiv cu 7,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Honda e precaută cu privire la startul producției de noi modele de mașini electrice, din cauza politicii industriale anunțate de Trump
Honda e precaută cu privire la startul producției de noi modele de mașini electrice, din cauza politicii industriale anunțate ...
Honda Motor va fi precaută cu privire la începerea producției de noi vehicule electrice din cauza incertitudinii cu privire la politica industrială a președintelui ales Donald Trump, a declarat......
Cea mai scumpă apă din România e în Buzău, județul de baștină al lui Marcel Ciolacu
Cea mai scumpă apă din România e în Buzău, județul de baștină al lui Marcel Ciolacu
Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţul de baștină al lui Marcel ...
UE trebuie să fie pregătită de revenirea lui Trump la Casa Albă, spune comisarul Sejourne
UE trebuie să fie pregătită de revenirea lui Trump la Casa Albă, spune comisarul Sejourne
Uniunea Europeană trebuie să fie gata să se apere împotriva măsurilor comerciale protecţioniste adoptate de alte ţări, ...
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat la începutul săptămânii că discută cu liderul chinez Xi Jinping ...