„Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea CORBII MARI SOLAR PLANT S.R.L. pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Corbii Mari”. Acesta este una dintre autorizațiile pe care Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), urmează să o emită în ședința Comitetului de Reglementare din data de 13 martie.
La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil, acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.
Firma dezvoltă un parc fotovoltaic de dimensiuni uriașe, 255 MW amplasat în localitatea Corbii Mari din județul Dâmbovița, și este controlată de compania israeliană Nofar Energy, unul dintre cei mai activi investitori în regenerabile din România care a și pus în funcțiune, alături de altă firmă israeliană, Econergy, parcul de la Rătești, cel mai mare din Europa de Sud Est, de 153 MW.
Despre dezvoltarea de la Corbii Mari a vorbit recent Favi Stelian, CEO Nofar Energy România. „Avem 155 MW cu partenerii noştri la Răteşti, proiect conectat, avem 314 MW în două proiecte pe aceeaşi staţie (în Giurgiu, pentru care firma a primit și finanțare de la BERD-n.red), unde am început costrucţia, avem încă 256 MW la Corbii Mari, unde acum am început licitaţia şi avem încă două-trei proiecte în proces să ajungă anul acesta la ready to build şi să se construiască. Şi noi chiar o să construim, pentru că aşa cum a apărut public, avem panourile, avem deja EPC-urile (contractele de tip EPC-n.red), avem şi finanţare”, a spus, la Zf Power Summit, Favi Stelian.
Nofar a cumpărat în decembrie 2023 proiectul de la Corbii Mari, care se întinde pe 290 de hectare, de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust, cel de la care a cumpărat în trecut și parcul de la Rătești.
“Parcul fotovoltaic dezvoltat de Portland Trust la Corbii Mari, în județul Dâmbovița are o putere instalată de 255 de MW, o scalare semnificativă față de parcul de la Rătești, primul din proiectele regenerabile ale Portland Trust, care are o putere de 153 MW și o suprafață de 165 hectare, demonstrând expertiza dezvoltatorului de a gestiona proiecte din ce în ce mai mari pe segmentul fotovoltaic”, arăta Portland Trust în comunicatul din decembrie 2023 în care anunța tranzacția cu Nofar.
“Proiectul de la Corbii Mari a fost aprobat în 2023 și începând cu 2024 va injecta 362 GWh pe an energie regenerabilă în rețeaua electrică. Acest proiect va putea furniza energie pentru aproximativ 160.000 de gospodării și va reduce amprenta de carbon cu peste 200.000 de tone, fiind un pilon extrem de important pentru strategia României de reducere a emisiilor de carbon și de securizare a producției de energie verde care se dorește să ajungă la 30% din totalul producției interne până în 2030”, mai spunea atunci Portland Trust.
Nofar Enerrgy este o companie originară din Israel care se definește drept lider mondial în domeniul investițiilor în energie regenerabilă. În ultimii 12 ani, Nofar a crescut până la portofoliu extins de proiecte și filiale în 9 teritorii, 200 de angajați în întreaga lume și proiecte majore de energie regenerabilă și de stocare a energiei. Potrivit datelor proprii, compania are un portofoliu de apoape 1.100 MW conectați sau gata de conectare în fotovoltaic, la care sa adaugă proiecte de stocare de 1.200 MWh.
În România compania are un portofoliu de 700 MW, proiecte în dezvoltare și ar putea ajunge la 1.000 MW.