„Crearea unui echivalent al Airbus doar ne va abate atenţia de la problemele noastre actuale. Nu văd niciun beneficiu”, a explicat Leonhard Birnbaum, referindu-se la faptul că grupul aeronautic este parţial deţinut de guvernele din Germania, Franţa şi Spania, scrie Agerpres.
Birnbaum a adăugat că sunt şanse reduse ca E.ON, cel mai mare operator de reţelele energetice din Europa, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 32 miliarde de euro (35 miliarde de dolari), ar putea deveni o ţintă de preluare.
„Cea mai bună apărare contra preluărilor este să valorici la maxim compania ta şi să înregistrezi creştere”, a declarat şeful E.ON, anunţând planuri de a majora în următorii cinci ani investiţiile la 42 miliarde de euro. „Şi facem ambele”, a adăugat Birnbaum.
Sectorul energiei din Europa a trecut prin schimbări semnificative după tăierea legăturilor cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Aceste evoluţii au dus la probeleme mari de aprovizionare şi la creşterea preţurilor, forţând unele guverne să salveze sau să preia participaţii în firmele energetice şi în infrastructura energetică critică.
În acelaşi timp, marile companii petroliere s-au extins pe segmentul energiei regenerabile, sporind speculaţiile privind preluările.
În timp ce invadarea Ucrainei de către Rusia a scos în evidenţă necesitatea unei cooperări mai strânse în Europa, în domenii cum ar fi securitatea cibernetică, energia reprezintă un exemplu de sector unde se întâmplă deja această cooperare. Astfel încât eritele combinării unor entităţi majore transfrontaliere sunt limitate, a explicat Birnbaum.
Acesta a declarat că E.ON ar putea cheltui chiar mai mult decât suma de 42 miliarde de euro planificată pentru perioada 2024-2028, dar a avertizat că aceste investiţii depind de un cadru de reglementare favorabil.