Angajaţii firmelor de stat cu pierderi vor putea primi drepturi de hrană, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a Legii 296, dacă au salarii de cel mult 8.000 de lei net

Angajaţii firmelor deţinute majoritar sau integral de stat, cu salarii nete lunare de cel mult 8.000 de lei, vor putea primi drepturi de hrană (tichete de masă, indemnizaţie de hrană) la valoarea acestor bonusuri, aflată în plată înainte de intrarea în vigoare a Legii 296/2023. Prevederea va viza şi personalul cu salarii nete lunare de cel mult 8.000 de lei din cadrul firmelor cu capital majoritar sau integral de stat cu pierderi contabile din anii precedenţi nerecuperate şi/sau care înregistrează pierderi contabile în anul curent, conform unui proiect de OUG analizat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - joi, 14 mart. 2024, 12:32
Angajaţii firmelor de stat cu pierderi vor putea primi drepturi de hrană, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a Legii 296, dacă au salarii de cel mult 8.000 de lei net

Context

Legea 296 din 2023 a interzis societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat să acorde premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, dacă au pierderi contabile în anii precedenți nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent. Guvernul vrea să modifice legea astfel încât firmele de stat care au/au avut pierderi să poată acorda bonusuri sub forma drepturilor de hrană (indemnizaţia de hrană, tichete de masă, normă de hrană) personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de cel mult 8.000 lei, la valoarea aflată în plată la data intrării în vigoare a Legii 296/2023, reiese dintr-un proiect analizat de Economica.net.

În acest sens, guvernul completează articolele XL şi XLI din Legea nr. 296/2023 care vizează societăţile deţinute integral sau majoritar de stat.

Ce spune acum alineatul 1 al articolului XL din Legea 296 din 2023:

(1) Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu luna ianuarie 2025.

Articolul XL se va completa cu alineatul 1^1:

  • Pentru personalul ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 de lei inclusiv, care la data intrării în vigoare a Legii 296/2023 beneficia de un nivel al drepturilor de hrană, indemnizaţiei de hrană, tichetelor de masă, normă de hrană, după caz, peste limita prevăzută la alineatul 1, drepturile se pot acorda până la nivelul aflat în plată la data intrării în vigoare a Legii 296, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Ce prevede acum alineatul 1 al articolului XLI:

(1) Începând cu data intrării în vigoare a Legii 296/2023, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.

Articolul XLI se completează cu alineatul 1^1

  • Operatorii economici, inclusiv filialele acestora, pot acorda indemnizaţie de hrană, tichete de masă, normă de hrană, după caz, pentru personalul ale cărui salarii nete lunare sunt de până la 8.000 de lei inclusiv, precum şi cheltuieli sociale pentru tot personalul, în limita maximă prevăzută la art. 25 din Codul fiscal. Cheltuielile cu drepturile de hrană nu pot depăşi nivelul prevăzut la articolul XL alineatul 1.

Se introduce alineatul 1^2

  • Prin excepţie de la aceste prevederi, pentru personalul ale cărui salarii nete lunare sunt de până la 8.000 de lei inclusiv, care la data intrării în vigoare a Legii 296 beneficia de un nivel al drepturilor de hrană (indiferent de denumirea lor) peste limita prevăzută la alineatul anterior, drepturile de hrană se pot acorda până la nivelul aflat în plată la data intrării în vigoare a Legii 296/2023, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

În accepţiunea Legii 296, prin operator economic înțelegem companie națională, societate națională, societate cu capital deținut majoritar sau integral de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv regiile autonome de interes național, local, precum și instituțiile de credit, fondurile de garantare și contragarantare la care statul este acționar majoritar sau unic.

Precizare

Prevederile fac parte dintr-un proiect de OUG. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Actualizare 29 martie 2024

Măsurile anunţate de Economica.net în acest articol s-au oficializat prin publicarea OUG nr. 31/2024 în Monitorul Oficial din 29 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...