Răspunsul Astra Asigurări în scandalul cosmetizării bilanţului: solvabilitatea e dublă faţă de ce impune legea

Astra Asigurări spune că solvabilitatea sa este de două ori mai mare decât pragul impus de legislaţie, după ce, potrivit ununi document intern al ASF, firma de asigurare şi-ar fi subestimat daunele voi pentru a constitui rezerve mai mici.
Economica.net - Dum, 09 feb. 2014, 18:38
Răspunsul Astra Asigurări în scandalul cosmetizării bilanţului: solvabilitatea e dublă faţă de ce impune legea

„După prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31 decembrie 2013, principalii indicatori estimativi vor fi: coeficient lichiditate asigurări generale: 2,13 (faţă de 1,00 minimul legal); active admise asigurări generale: 1,27 miliarde de lei; coeficient marjă solvabilitate asigurări generale: 2,42 (faţă de 1,00 minimul legal)”, se arată într-un comunicat al Astra Asigurări.
Asigurătorul va avea un capital social de 436,9 milioane de lei.
„În funcţie de dezvoltarea companiei la nivel intern şi internaţional, acţionarii companiei îşi exprimă disponibilitatea totală de a susţine activitatea cu majorări de capital pentru consolidarea şi extinderea business-ului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unui document intern al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Mediafax, instituţia suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea” situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.
Cu doar câteva zile înainte de înfiinţarea ASF, în aprilie 2013, fosta instituţie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a cerut companiei Astra să implementeze până la finele anului trecut un plan de măsuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la îndeplinire, potrivit unor surse din ASF.

Ulterior, ASF a dat un comunicat de presă în care spune că documentul citat de Mediafax nu ar exista.

„Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul ASF şi al instituţiilor cu care Autoritatea cooperează instituţional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente”, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară, citată de Mediafax.
Potrivit ASF, nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF – organismul decizional al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară, în comunicările sale, transmite doar deciziile luate de către ASF. Sesizarea de către alte instituţii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activităţii şi eventualei comunicări ale acelor instituţii, în condiţiile legii”, se mai spune în comunicatul ASF.

Astra este cea mai mare companie de asigurări din România şi este deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...