Câtă bere se mai face cu hamei românesc. O familie din Mureș controlează 80% din producția locală

Producția locală de hamei mai stă în șapte ferme controlate de patru companii din Mureș, Alba și Sibiu. În total, acestea mai cultivă aproximativ 270 de hectare care asigură în jur de 70% din materia primă producția locală de bere.
Alina Stanciu - Dum, 17 mart. 2024, 22:18
Câtă bere se mai face cu hamei românesc. O familie din Mureș controlează 80% din producția locală

Cea mare exploataţie de hamei din România, de 220 de hectare în județul Mureș, aparține familiei Mora din Târgu Mureş. Acatiu Mora este  unul dintre primii cultivatori de hamei din România, iar familia lui a decis să îi continue business-ul. Controlează astfel împreună cam 80% din suprafața totală cultivată cu hamei, de 270 de hectare anul trecut, prin două companii: Hoptrade SRL și Moragroind SRL.

Din datele oferite Economica de APIA, cele două companii luate distinct exploatează a doua și respectiv a treia suprafață cultivată cu hamei pentru care s-a solicitat subvenție în anul de cerere 2023 și pentru care statul va achita o plată decuplată pentru hamei ANT 5 de 311,7692 euro/ha, a doua cea mai mare astfel de subvenție, după cea acordată pentru tutun (5.254,6083 euro/ha).

Cea mai mare exploatație ( pe o singură societate) o deține astfel fermierul Efrim Brad, unicul acționar al Hamei Field SRL, potrivit termene.ro.Compania cu afaceri de aproximativ 137.000 de euro în 2022 cultivă cu hamei în jur de 42 de hectare în localitatea Rădești.

Cât despre companiile familiei Mora, Hoptrade SRL a raportat în 2022 rulaje de aproximaativ 261.000 de euro, în timp ce Moragroind SRL a finalizat anul cu o cifră de afaceri netă de peste 1,1 milioane de euro și un profit net de 7.500 de euro.

„Ne luptăm cu desfacerea pe piața locală și cu condițiile atmosferice. Costul înființării unui hectar de hamei este de 5-6.000 de euro, iar profitul global este undeva la 5-6%. Nu prea sunt fermieri noi care doresc să cultive hamei, pentru că este o cultură specială și grea. De la plantare, culegi roadele în trei ani”, a explicat pentru Economica Acatiu Mora potrivit căruia anul acesta companiile pe care le de’ine au investit în noi soiuri mai rezistente la secetă și mai productive.

Costul înființării unui hectar de hamei se cifrează la 5-6.000 de euro, iar producția poate varia între 7-800 și 1.200 de kilograme la hectar, din datele fermierului.

În 2022, spre exemplu, potrivit datelor INS, fermierii români au cultivat cu hamei 165 de hectare de pe care s-au obținut 191 de tone.

„Producția locală acoperă aproximativ 70% din necesarul local. Aceasta în condițiile în care marii procesatori aduc în țară și extracte care sunt mai simplu de procesat. Practic, a scăzut necesarul de consum raportat la cât ar trebui să fie”, a mai spus Mora.

Din datele Institutului Național de Statistică, anul trecut România a importat în jur de 411.000 de kilograme de conuri de hamei în valoare de 2,9 milioane de euro.

Piața berii din România a raportat anul trecut, pentru primele cinci luni, o scădere de 9% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar din datele Berarii României, asociația care reprezintă interesele producătorilor, procesele de producție și comercializare specifice industriei berii sunt realizate local în proporție de 97%, iar 50% din ingredientele folosite în procesul de fabricare a berii provin din agricultura românească.

Înainte de ’89, toate berea produsă în România avea ca materie primă hamei românesc. Existau 2.700 de hectare de teren cultivate cu această plantă căţărătoare, care asigurau necesarul de consum al ţării.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...