Klaus Iohannis ar putea coordona toate ministerele economice din guvernul Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat că USL se va reuni marţi pentru a 'bate în cuie' noua structură a Guvernului după schimbarea mai multor miniştri, urmând a fi reglementată şi posibilitatea ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, propus de PNL pentru a ocupa funcţia de ministru al Internelor şi cea de vicepremier, să se ocupe doar de partea economică.
Economica.net - lun, 10 feb. 2014, 14:21
Klaus Iohannis ar putea coordona toate ministerele economice din guvernul Ponta

‘E o soluţie pe care am discutat-o şi o batem în cuie mâine, dar e un lucru bun (ca Iohannis să se ocupe doar de partea economică ca vicepremier – n.r.). (…) Mâine avem discuţia în cadrul USL, pentru că o asemenea decizie de restructurare a Guvernului nu poate aparţine decât USL. Noi mergem în faţa parlamentarilor USL să cerem un asemenea vot. Mâine vom anunţa, după discuţii, exact forma pe care şi eu şi cei care ne susţin Guvernul o vedem ca fiind cea mai funcţională’, a spus Ponta în debutul şedinţei Biroului Permanent al PSD.

Ce spune Iohannis

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat că a exclus posibilitatea de a fi ministru al Finanţelor Publice, dar  că nu a exclus şi varianta privind coordonarea Finanţelor.

‘A fost o discuţie dacă este absolut obligatoriu să rămân vicepremier, ministrul Afacerilor Interne sau dacă ar fi oportun să fiu vicepremier, ministrul Finanţelor Publice. Noi, în PNL, am desemnat persoana care va fi ministrul Finanţelor Publice în România, este colegul nostru Eugen Nicolăescu. Deci, discuţia s-a încheiat foarte repede’, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută după o şedinţă a liderilor USL, la o vilă de protocol.

El a subliniat că a exclus ‘din start’ să fie ministrul Finanţelor.
‘Am exclus din start să fiu ministrul Finanţelor, dar nu am exclus deloc să coordonez Finanţele, ba chiar cred că ar fi un lucru interesant’, a declarat Iohannis.
Prim-vicepreşedintele liberalilor a arătat că atribuţiile vicepremierilor sunt stabilite prin dispoziţia prim-ministrului.

‘În realitate este un pic mai simplu, fiindcă în legea de organizare, în hotărârea de stabilire a structurii Guvernului atribuţiile de coordonare ale vicepremierilor nu sunt stabilite, acestea sunt stabilite prin dispoziţia primului-ministru, fiindcă vicepremierii primesc o delegare din partea primului ministru în domeniile de care se vor ocupa ei. Este un atribut expres al primului ministru şi nu este nevoie de o altă procedură. În consecinţă am propus şi primul ministru a acceptat ca după ce parcurgem aceşti paşi şi avem vicepremierii stabiliţi să ne adunăm să analizăm problema şi primul ministru să dea dispoziţie prin care dă fiecăruia în coordonare ce se consideră atunci la o şedinţă de Guvern şi la decizia primului ministru în fiecare caz în parte’, a spus Iohannis.

Potrivit premierului Ponta, schimbarea structurii Guvernului va fi aprobată prin votul Parlamentului.

‘În baza hotărârii 45/2012 a Parlamentului, funcţia de viceprim-ministru este legată de cea de ministru de Finanţe. Or, în momentul în care se leagă de cea de ministru de Interne, trebui o nouă hotărâre a Parlamentului. Altfel nu se poate şi asta discutăm. Ideea nu e să restructurăm, să mergem în faţa Parlamentului doar ca să trecem funcţia de viceprim-ministru de la Finanţe la Interne, ci să vedem ceea ce putem îmbunătăţi în activitatea Guvernului. Se împlinesc aproape doi ani de când activăm şi cu această ocazie, când vii în faţa Parlamentului, vii şi ceri sprijin pentru ceea ce este nevoie întotdeauna pentru o astfel de activitate, să îmbunătăţeşti partea de funcţionare’, a spus premierul.

Ponta: De la PSD pleacă doar Nica

Ponta a ţinut să precizeze că miniştrii PSD nu vor fi schimbaţi, cu excepţia ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, care va candida la alegerile europarlamentare.

‘Singurul care va pleca din Guvern va fi domnul Nica, care va candida la Parlamentul European, însă nu pleacă chiar acum. Vedem, probabil înainte de campanie, atunci când şi doamna Grapini va pleca’, a precizat Ponta.

El le-a mulţumit totodată liberalilor care au plecat din Guvern, afirmând că decizia privind schimbarea acestora a fost una politică şi că nu destabilizează Guvernul.

‘Vreau să le mulţumesc colegilor mei care înţeleg că acum or să plece din Guvern. Sunt nişte decizii pur politice şi e dreptul PNL-ului să ia ce decizii politice vrea, dar ca miniştri nu am nimic ce să le reproşez, iar ideea de echipă a funcţionat până acum fără greş. (…) Guvernarea este stabilă. Guvernul nu este nici al USL, e susţinut de USL, nici al PSD, nici al PNL, e Guvernul României şi tot ceea ce facem în Guvern – funcţii de miniştri, atribuţii – se referă la viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi cei care au votat USL şi cei care n-au votat USL şi cei care n-au votat pe nimeni’, a mai spus acesta.

Întrebat dacă liberalii au condiţionat acceptarea lui Klaus Iohannis ca ministru şi vicepremier de posibilitatea de a ieşi de la guvernare, Victor Ponta a replicat: ‘Nici vorbă de aşa ceva’. 

Cine a plecat de la PNL

Saptămâna trecută au fost remaniaţi mai mulţi miniştrii ai PNL. Primul plecat a fost Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. Acesta şi-a anunţat demisia încă de pe 6 februarie şi a fost înlocuit la şefia MFP de către Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii. Portofoliul Sanatatii a fost preluat de Cristian Busoi, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate.

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a fost la rândul său remaniat. Acestuia i s-a retras sprijinul politic şi a fost înlocuit de Teodor Atanasiu.

Te-ar mai putea interesa și
Lukoil își aduce mai nou petrol și carburanți prin firmele din România, nu prin firma de trading
Lukoil își aduce mai nou petrol și carburanți prin firmele din România, nu prin firma de trading
Datele Oil Terminal Constanța, compania care operează cel mai mare terminal petrolier din România, arată că grupul petrolier rus Lukoil nu mai folosește firma de trading pentru operațiunile......
Salarii medii brute lunare în outsourcing: dezvoltator de software – 18.700 lei, specialist payroll – 9.900 lei
Salarii medii brute lunare în outsourcing: dezvoltator de software – 18.700 lei, specialist payroll – 9.900 ...
Salariul mediu brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei, arată datele transmise de Asociaţia ...
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă faţă de evoluţia economică
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă faţă de evoluţia economică
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă, faţă de perspectivele evoluţiilor ...
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Numărul comenzilor înregistrate de magazinele online din România, cu ocazia "Black Friday", a crescut cu 5% în acest ...