Bruxelles-ul lansează procesul de normalizare a relaţiilor cu Havana

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, luni, iniţierea procesului vizând normalizarea relaţiilor cu Havana, după o pauză de peste zece ani, pentru a încuraja autorităţile cubaneze să continue reformele în domeniul drepturilor omului, relatează AFP.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 04:58
Bruxelles-ul lansează procesul de normalizare a relaţiilor cu Havana

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de Externe ai celor 28 de state membre au dat undă verde pentru lansarea negocierilor, care ar avea drept scop încheierea unui „acord de dialog politic şi cooperare” cu insula condusă de Raul Castro, informează Mediafax.

„Sper că regimul de la Havana va profita de posibilitatea care îi este oferită”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. „Nu este vorba de o diferenţă în raport cu politica promovată în trecut: dorim să susţinem reformele şi procesul de modernizare din Cuba, continuând să ne exprimăm preocupările legate de respectarea drepturilor omului”, a adăugat ea.

Acest proces ar putea dura „un an sau doi”, dacă atmosfera în care se desfăşoară „va fi constructivă”, a subliniat Ashton.

Un posibil acord ar trebui să permită, de asemenea, „promovarea comerţului şi a relaţiilor economice”, în special în domeniul turismului, între Europa şi Cuba.

Uniunea Europeană a suspendat cooperarea cu această insulă comunistă în 2003, după un val de represiune a opoziţiei care a dus la condamnarea la pedepse cu închisoarea a 75 de disidenţi, eliberaţi ulterior.

După reluarea dialogului dintre cele două părţi, în iunie 2008, au fost semnate mai multe acorduri bilaterale între Cuba şi peste 15 de state membre ale Uniunii Europene.

Statele membre ale Uniunii Europene au decis să păstreze, pentru moment, „Poziţia comună”, adoptată în 1996, care condiţionează relaţiile cu Havana, în dependenţă de progresele înregistrate în respectarea drepturilor omului. Menţinerea acestei prevederi a fost cerută de statele care sunt mai puţin favorabile oricărei schimbări a atitudinii faţă de Cuba, în special de către Polonia şi Cehia.

„Ceea ce dorim este găsirea unui echilibru între «Poziţia Comună» şi realizările diplomaţiilor naţionale”, a afirmat, la Havana, ambasadorul Uniunii Europene Herman Portocarero.

Negocierile vor începe la Havana, a precizat el, subliniind că ritmul acestora „va depinde de circumstanţele politice pe durata procesului”. „Trebuie să stabilim nivelul la care vor avea loc contactele, acesta urmând să fie subiectul primelor discuţii”, a adăugat Portocarero.

Decizia Uniunii Europene intervine într-un context de deschidere a Cubei faţă de investiţiile străine, mai ales din America Latină. Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat favorabil consolidării relaţiilor cu Havana, însă el nu dispune de o majoritate în Congres cu privire la acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...