Publicaţia, care citează datele furnizate de Agenţia Federală a Reţelelor, scrie că în 2023 Germania a importat electricitate în valoare de 5,7 miliarde de euro, în timp ce veniturile din exporturi s-au cifrat la 3,5 miliarde de euro, ceea ce a dus cea mai puternică economie a Europei într-o situaţie de balanţă energetică deficitară, pentru prima dată în ultimii ani, scrie Agerpres.
O cantitate de aproximativ 54 de Terawaţi, sau 11% din consumul total de electricitate al Germaniei, a fost importată în 2023, în timp ce exporturile s-au ridicat la 42 de Terawaţi, a precizat Agenţia Federală a Reţelelor din Germania. Creşterea importurilor de electricitate angro din ţările vecine a dus la diminuarea preţurilor la electricitate plătite de consumatorii germani, a adăugat Agenţia, precizând că Germania are suficiente capacităţi de generare pentru a-şi acoperi nevoile.
„Dacă a fost importată electricitate, acest lucru s-a datorat faptului că energia electrică a fost mai ieftină peste graniţă”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania pentru cotidianul Augsburger Allgemeine.
În luna martie 2023, Germania a deconectat de la reţea ultimele sale trei reactoare nucleare, după şase decenii de producţie de energie nucleară, pe măsură ce autorităţile de la Berlin îşi pun în practică strategia de a trece la producţia completă de electricitate din surse regenerabile în 2035.
Creşterea importurilor de electricitate a ajutat şi la diminuarea producţiei de electricitate în termocentralele pe cărbune precum şi a emisiilor de gaze cu efect de seră ale Germaniei în 2023, ceea ce pune ţara pe o traiectorie care îi va permite să îşi atingă obiectivele vizând reducerea cu 65% a emisiilor în 2030 comparativ cu 1990 şi ajungerea la neutralitatea climatică în 2045.