”Știm cu toții că sectorul IT este foarte fierbinte și este într-o continuă dezvoltare alături de guvern și de politicile publice care în ultima perioadă au avut un grad de convergență ridicat cu industrie. Ne uităm la peste 200.000 de oameni în această industrie care poziționează România pe primul loc în Europa din punct de vedere al numărului de angajați în IT raportat la 1.000 de cetățeni și pe locul șase în lume. Vedem cu toții asta când citim presa și vedem statisticile oficiale. Toată lumea vorbește despre IT, despre creșterea pe care IT-ul românesc o are și cât înseamnă această creștere. Nu e un secret, în România ritmul creșterii e de trei ori mai mare decât economia și suntem pe o traiectorie ca în 2025 sau 2026 să ne apropiem de 10% din PIB generat de această industrie. Potențialul este enorm, în linie cu potențialul pe care AI-ul îl are. Pentru un dolar investit sunt produși înapoi 3,5 dolari și există statistici care arată că Top 5% dintre companiile care au implementat AI au, la fiecare dolar investit, opt dolari produși înapoi. Este un range de potențial foarte mare”, a declarat Bogdan Putinică.
Declarația a fost făcută în deschiderea evenimentului Microsoft AI Summit, care a avut loc marți la București. Prezent la eveniment, Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a afirmat că, în prezent, contribuția sectorului IT se apropie de 8% din PIB.
”Cred că România stă pe o mină uriașă de aur atunci când vorbim despre cei peste 200.000 de IT-ști foarte buni care au reușit să genereze până acum aproape 8% din PIB. În ultimii cinci ani sectorul IT și cel de R&D a crescut de două ori și jumătate, iar proiecția este una foarte clară. Dacă vom reuși să implementăm și, am mare încredere că vom reuși până în decembrie 2026 să aducem cei 6 miliarde de euro doar din PNRR pentru transformarea digitală a statului român, vom ajunge exponențial să creștem de cinci ori față de astăzi în următorii cinci ani”, a spus ministrul.
În viziunea directorului de ţară al Microsoft, inteligența artificială este strâns legată de transformarea digitală, fără de care nu pot fi folosite servicii cu AI și cloud.
”Când discutăm despre AI, inclusiv în România, nu putem să discutăm fără transformare digitală. Transformarea digitală este fundamentul acestei călătorii care ne permite să folosim AI-ul, ne permite să folosim serviciile de tip cloud. Iar cloudul este un subiect foarte dezbătut în România la ora actuală. Ca să poți folosi AI-ul, companiile trebuie să aibă o viziune completă despre strategie, despre alegerile în tehnologie pe care le fac, despre felul în care AI-ul schimbă organizația și cultura pentru că în clipa în care povestim clienților noștri despre AI și despre modul în care o pot folosi în organizațiile lor”, a punctat Putinică.
De curând, acesta a anunțat că Microsoft România intenționează să angajeze, în 2024, până la 400 de specialiști IT, pozițiile deschise fiind pentru specialiști în suport tehnic, în soluții tehnice și ingineri software. Compania deține trei sedii: la București, Timișoara și Iași.
Potrivit celor recente date disponibile în platforma Termene, afacerile subsidiarei locale a gigantului american au urcat cu 22% în 2022, la peste 684 de milioane de lei, în timp ce profitul a scăzut dramatic de la 42 de milioane de lei în anul precedent, la 1,57 de milioane de lei. Numărul mediu de angajați a fost de circa 1.550 de persoane.