Vânzările online de alimente şi băuturi, achitate cu cardul, vor creşte cu 13% în acest an

Vânzările online de alimente şi băuturi ar putea creşte cu 13% în 2014, la 27 milioane lei (6 milioane euro), reprezentând 1,5% din totalul comerţului online cu plata prin card bancar, potrivit datelor Euromonitor, care arată că românii preferă să cumpere aceste produse din magazinele tradiţionale.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 16:48
Vânzările online de alimente şi băuturi, achitate cu cardul, vor creşte cu 13% în acest an

„Comerţul alimentar online este abia vizibil în România şi această situaţie nu este de aşteptat să se schimbe în mod semnificativ în timpul perioadei de prognoză (2013-2017). Vânzările online de alimente ale retailerilor se vor dezvolta lent în perioada analizată, având în vedere că majoritatea consumatorilor români preferă în general să-şi cumpere alimentele din magazinele tradiţionale”, estimează Euromonitor.

Cu toate acestea, vânzarea cu amănuntul pe internet de produse non-alimentare este de aşteptat să înregistreze o creştere constantă pe parcursul perioadei de prognoză, iar categoriile care se aşteaptă să genereze avansuri puternice sunt electronicele de larg consum şi jocurile video, electrocasnicele, îmbrăcămintea, cosmeticele şi hrana şi produsele pentru animalele de companie.

De altfel, potrivit sursei citate, cea mai mare pondere în comerţul online este deţinută de electronice şi jocuri video, cu vânzări estimate la 484,2 milioane lei în acest an, în creştere cu 12,6%, urmate de mobilier, decoraţiuni şi accesorii pentru casă, cu vânzări de 212 milioane lei, cu 15% mai mari, produsele media, cu vânzări de 202 milioane lei, în urcare cu 22,9%, şi haine şi încălţăminte, cu vânzări online de 179,1 milioane lei, cu 10% mai mari decât în 2013.

Ponderi importante în valoarea comerţului online sunt deţinute şi de jucării, ale căror vânzări sunt estimate să crească cu 23,3%, la 64,3 milioane lei, electrocasnice – 53,9 milioane lei şi un avans de
34,1%, cosmetice – 40,5 milioane lei şi o creştere de 15% şi produse pentru bricolaj şi grădinărit – 38,1 milioane lei şi un avans de 23%.

„Per total, comerţul cu amănuntul pe Internet în România va creşte cu un ritm constant de 10% în perioada 2013-2017. Rata de penetrare a conexiunilor de internet broadband în România continuă să crească, evoluţie care va susţine şi popularitatea comerţului online în perioada analizată. În plus, dezvoltarea retailului online se va baza pe nivelul ridicat de confort oferit consumatorilor tot mai ocupaţi din România”, menţionează Euromonitor.

Euromonitor estimează comerţul online din România la 1,7 miliarde lei (386 milioane euro) în acest an, cu 11,8% mai mare faţă de 2013.

Conform sursei citate, comerţul pe internet este popular în rândul consumatorilor tineri şi în special în zonele urbane.

„Pentru moment, popularitatea comerţului online va rămâne mai puternică în zonele urbane, unde costurile de livrare a bunurilor cumpărate sunt mai mici decât pentru cei care locuiesc în zone rurale izolate. Potenţialul de creştere al comerţului online va rămâne puternic, odată cu extindertea internetului în bandă largă în zonele rurale. La sfârşitul lui 2012, doar aproximativ o treime din gospodăriile situate în mediul rural aveau acces la internet broadband”, precizează firma de studii de piaţă.

Euromonitor arată că cei mai mulţi retaileri de produse non-alimentare din România deţin şi un magazin online, ca o prelungire a activităţii tradiţionale. Topul primilor şase retaileri online la nivelul anului trecut este condus de Emag (Dante International), urmat de cel.ro (Corsar Online SRL), Romtelecom, Altex Romania, Flanco International şi Domo Retail.

Şi marii retaileri FMCG au început să-şi completeze operaţiunile cu cele online. Astfel, Carrefour a fost primul dintre marii retailerii care şi-a lansat un hipermarket online, în iulie anul trecut, şi spune că după şase luni de funcţionare a ajuns la limita maximă a capacităţii de livrare. Serviciul este disponibil pentru Bucureşti şi localităţile limitrofe, cu livrare la domiciliu, şi plata exclusiv cu cardul.

A urmat apoi cora, care a deschis în decembrie 2013 hipermarketul coradrive, prin care clienţii pot să cumpăre produsele online şi le ridică ulterior din magazin, şi care a anunţat că va începe livrările la domiciliu în acest an.

La sfârşitul anului trecut şi Mega Image, cea mai mare reţea de supermarketuri din România, a anunţat că va inaugura serviciul de livrări la domiciliu în primul trimestru al acestui an, iar cel mai recent anunţ a fost făcut de Selgros, care a intrat în comerţul online printr-un parteneriat cu platforma de servicii de aprovizionare online megamarket.ro.

Şi reţeaua cash&carry Metro deţine un magazin online de birotică, pape­tărie, elec­tronice, electrocasnice, IT, cu­răţenie şi protocol, care se adresează persoanelor juridice.

Euromonitor precizează că datele din raportul său sunt pentru produsele cumpărate online cu cardul, valoarea totală a comerţului online din România fiind mult mai mare, având în vedere că cei mai mulţi consumatori preferă plata la livrare.

„Nivelul general de încredere în rândul consumatorilor români în plăţile online este scăzut, dar, cu toate acestea, se aşteaptă o creştere a interesului consumatorilor pentru plăţile online”, arată Euromonitor.

Rata de penetrare a comerţului online este estimată la 20,6% în 2013, faţă de 16,4% în 2010.

 

Te-ar mai putea interesa și
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul acesteia în Ucraina, a declarat vineri Guvernul sud-coreean, citat de DPA,......
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...