Acest text completează legea securităţii naţionale impusă de Beijing în 2020, după marile proteste pro-democraţie din Hong Kong din anul precedent.
Noua lege enumeră mai multe categorii de infracţiuni, în plus faţă de cele pedepsite de textul din 2020: trădare, insurecţie, spionaj şi furt de secrete de stat, sabotaj care pune în pericol securitatea naţională, răzvrătire şi „ingerinţă externă”.
Ea a fost adoptată în unanimitate marţi de Consiliul Legislativ din Hong Kong (LegCo), care nu include niciun reprezentant al opoziţiei.
Mai multe ţări occidentale, în special Statele Unite, statele din Uniunea Europeană şi Regatul Unit, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la noua lege.
Secretarul de stat american Anthony Blinken şi-a exprimat vineri „profunda îngrijorare” cu privire la utilizarea legii pentru a submina drepturile şi a reduce la tăcere vocile disidente, adăugând că aceasta ar putea afecta reputaţia Hong Kong-ului ca centru pentru finanţele internaţionale.
Liderul din Hong Kong, John Lee, l-a numit un „moment istoric”. Potrivit acestui fost şef al poliţiei, noua lege a fost necesară pentru a umple lacunele lăsate de legislaţia din 2020.
El a menţionat, de asemenea, „responsabilitatea constituţională” a Hong Kong-ului de a adopta legea, aşa cum se prevede în articolul 23 din Legea fundamentală, mini-Constituţia care guvernează fosta colonie britanică de la predarea sa Chinei în 1997.
Legea „va permite Hong Kong-ului să prevină, să interzică şi să pedepsească în mod eficient activităţile de spionaj, comploturile şi capcanele serviciilor de informaţii străine, infiltrarea şi sabotajul desfăşurate de forţele ostile”, a declarat Lee marţi.
De asemenea, va preveni violenţele, a spus el, referindu-se la protestele pro-democraţie din 2019, în care sute de mii de oameni au cerut o mai mare autonomie faţă de Beijing.
Protestele au fost reprimate dur, iar Beijingul a impus o lege privind securitatea naţională în 2020 care vizează secesiunea, subversiunea, terorismul şi complotul cu forţele străine.
Aproape 300 de persoane au fost arestate până acum în Hong Kong în temeiul legii din 2020, iar zeci de politicieni, activişti şi alte personalităţi publice au fost închişi sau forţaţi să plece în exil.
Sursa foto: Unsplash.com