Top constructori autostrăzi: UMB, Pizzarotti și Alarko au avut cele mai mari progrese în februarie

Clasamentul constructorilor de autostrăzi este dominat în luna februarie de cel mai puternic constructor român, UMB, cu lucrări la Autostrada Moldovei (A7). Pe podium s-au mai situat italienii de la Pizzarotti și turcii de la Alarko, cu lucrări la A7, respectiv A0.
Anemona Andone - mar, 26 mart. 2024, 22:30
Top constructori autostrăzi: UMB, Pizzarotti și Alarko au avut cele mai mari progrese în februarie

UMB revine pe primul loc în topul constructorilor de autostrăzi, cu un progres de 8 puncte procentuale pe lotul 2 Domnești Târg – Răcăciuni al A7 Focșani – Bacău în luna februarie, potrivit celor mai recente date publicate pe harta interactivă a CESTRIN. Lotul – vedetă în cadrul vizitei oficialilor români de săptămâna trecută, în lungime de aproape 39 de kilometri, este programat pentru deschidere parțială chiar din 2024, respectiv pe porțiunea ce ocolește orașul Adjud, potrivit estimărilor ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.

 

A doua poziție este ocupată de asocierea Pizzarotti – Retter care a înregistrat un avans de circa 7 puncte procentuale pe lotul 1 Dumbrava – Mizil din A7 Ploiești – Buzău. Asocierea condusă de constructorii italieni a trecut de pragul de 50% cu lucrările pe acest lot de 21 de kilometri, estimat de asemenea să fie dat în trafic în 2024.

Pe podium se mai află constructorul turc Alsim Alarko, ce a raportat un progres de 4,41 puncte procentuale pe lotul 1 al A0 Sud. Lucrările pe acest lot, ce urmează să fie deschis parțial în aprilie, au ajuns la aproape 89%.

Mai departe, constructorul austriac Porr a obținut un avans de 4,15 puncte procentuale pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1). Realizat în proporție de aproape un sfert, acest lot ar urma să fie finalizat la sfârșitul lui 2026, înainte de termenul contractual din 2027, potrivit estimărilor pasionaților de infrastructură.

Pe următoarea poziție se situează constructorul austriac Strabag, cu un progres de 4 puncte procentuale la Drumul Expres Oradea – A3, ce urmează a fi inaugurat pe 28 martie. Acest constructor, care în cazul de față s-a încadrat în termen, ba mai mult, a livrat alte proiecte chiar și în avans față de termenii contractuali, se află așadar la ultima apariție în clasamentul ECONOMICA.NET. Rămâne de văzut dacă va mai câștiga vreun contract de drum expres sau autostradă în România.

Topul continuă cu asocierea Coni – Trace, care a avansat cu 3,2 puncte procentuale pe lotul 2 Mizil – Pietroasele al A7 Buzău – Focșani. Astfel, lucrările pe acest lot ajunseseră în februarie la aproape 45%. Rămâne de văzut dacă se va confirma procentul de 61,5% anunțat de șeful Transporturilor pentru luna martie în cazul acestui lot.

Mai departe, grupul controlat de Dorinel Umbrărescu a raportat un progres de 3 puncte procentuale la „cocoașa de la Focșani”. Astfel, lotul 4 Mândrești Munteni – Focșani a ajuns la un grad de execuție de 32% luna trecută. Și acest lot din A7 este programat pentru deschidere în 2024.

UMB a mai avansat cu câte 2 puncte procentuale și pe loturile A7 Vadu Pașii – Rm Sărat și A7 Răcăciuni – Bacău.

Pe restul șantierelor monitorizate fie progresele au fost mai mici de 2 puncte procentuale, fie nu au fost înregistrate.

FOTO – VIDEO: A7 Focșani – Bacău lot 2, constructor – UMB (sursa: YouTube Spiri Drone)

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat joi, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei), al cărei scop este să reducă......
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala ...
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...