Kanal D, amendat cu 10.000 de lei de CNA, pentru o ştire în care publicul nu a fost informat corect

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Kanal D, pentru o ştire difuzată pe 25 octombrie, în care nu a fost respectată legislaţia audiovizualului privind informarea corectă a telespectatorilor.
Economica.net - joi, 13 feb. 2014, 12:22
Kanal D, amendat cu 10.000 de lei de CNA, pentru o ştire în care publicul nu a fost informat corect

CNA a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea „Ştirile Kanal D” difuzată pe data de 25 octombrie 2013. În respectiva emisiune a fost difuzată o ştire intitulată „Avize medicale după chipul pacientului”.

În ştire, Cristian Sabach, prezentatorul emisiunii, a spus: „Avizele psihologice se eliberează după fizionomia pacientului? Cel puţin aşa pare să creadă o doctoriţă de familie”. Acesta a mai spus că materialul a fost realizat cu camera ascunsă. În timpul ştirii, Eugenia Avram, medic din Bucureşti, poartă un dialog cu un bărbat care îi cere o adeverinţă medicală, care îi trebuie pentru a primi un permis de portarmă. Doctorul îi dă adeverinţa spunând: „Dar să ştiţi că, legat de problema asta, că nu sunteţi cu boli psihice, dar trebuie şi avizul psihiatrului”.

În ştire mai sunt difuzate dialoguri între doctor şi un pacient, acesta din urmă cerându-i o chitanţă pentru suma plătită. În timpul discuţiilor, doctorul îi spune pacientului: „Nu ţi-e ruşine? Pentru 10 lei? Nu ţi-e ruşine? Mă toci la cap”.

În urma difuzării ştirii respective, medicul Eugenia Avram a reclamat televiziunea Kanal D la CNA, spunând că, pe 24 octombrie, după terminarea programului de lucru, o persoană care se grăbea şi al cărei medic nu se afla la cabinet, i-a solicitat o adeverinţă. Eugenia Avram spune că a încercat să ajute persoana respectivă, însă doar parţial, problema în cauză nefiind numai de competenţa sa. Ulterior, a aflat că a fost filmată cu camera ascunsă.

Medicul mai spune că, pe 26 octombrie, persoana s-a prezentat din nou la cabinet şi a returnat documentul obţinut cu două zile înainte, spunând că nu-i mai este de folos, fiind, şi de această dată, filmată cu camera ascunsă. „Mai mult, când vreau să-l scot din cabinet, îmi pune în seamă vorbe ce nu-mi aparţin. La uşă erau postate două femei, puse spre a provoca scandal şi care ascultau atunci când uşa s-a deschis. La ieşirea mea, pe holul de la etajul dispensarului se afla echipa de filmare de la Kanal D. Cameramanul mă filma de pe scară în sus”, a spus medicul Eugenia Avram în sesizarea transmisă CNA.

Eugenia Avram a fost prezentă şi la şedinţa CNA de joi, unde şi-a susţinut punctul de vedere.

De cealaltă parte, reprezentantul televiziunii Kanal D la şedinţa CNA, Cătălin Băleanu, a spus că materialul a vrut să prezinte cât de uşor se poate obţine o adeverinţă medicală care să dovedească faptul că o persoană – care doreşte să primească un permis de portarmă – este aptă din punct de vedere psihologic. Băleanu a mai spus că ştirea a vrut să prezinte şi limbajul nepotrivit pe care un medic l-a folosit cu un pacient.

Această ştire a mai fost analizată şi săptămâna trecută de membrii CNA, care au decis la momentul respectiv să nu aplice nicio sancţiune în acest caz.

În şedinţa de joi, însă, CNA a decis ca în acest caz să aplice o amendă de 10.000 de lei, la propunerea membrului Consiliului Narcisa Iorga.

„Eu cred că e un subiect fabricat, cusut cu aţă albă (…) Jurnaliştii nu au făcut un reportaj cum spune la manualul de jurnalism, nu s-au dus ei înşişi să facă un reportaj (…) Au intrat într-un scandal între medici, s-au folosit de o persoană care a avut o filmare cu camera ascunsă”, a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus aplicarea acestei sancţiuni pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Lege audiovizualului, potrivit căruia „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, a articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă”, şi a articolului 34, alineatul 1 din Cod – „Orice persoană are dreptul la propria imagine”.

„Pentru” aplicarea acestei sancţiuni au votat membrii CNA Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Răsvan Popescu, în timp ce „împotrivă” au votat Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea.

Te-ar mai putea interesa și
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va depune jurământul abia pe 20 ianuarie 2025, dar anturajul său ia în considerare deja măsuri punitive împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI)......
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare ...
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...