Rusia a atacat două hidrocentrale din Ucraina vizând infrastructura energetică a țării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că hidrocentrala Kaniv, de la sud-est de Kiev, şi o alta aflată pe Nistru au fost atacate în noul raid aerian rusesc cu rachete şi drone desfăşurat în cursul nopţii asupra infrastructurii energetice ucrainene şi care, potrivit operatorului sistemului energetic ucrainean Ukrenergo, a provocat întreruperi în furnizarea energiei electrice în trei regiuni ale Ucrainei.
AGERPRES - vin, 29 mart. 2024, 18:30
Rusia a atacat două hidrocentrale din Ucraina vizând infrastructura energetică a țării

„Centralele hidroelectrice de la Kaniv şi Nistru au fost ţinta deliberată a inamicului. Ţara teroristă doreşte să repete dezastrul de mediu din regiunea Herson. Dar acum nu doar Ucraina, ci şi (Republica) Moldova se află sub ameninţare. Apa nu se va opri la posturile de frontieră, la fel nici războiul rusesc, doar dacă nu-l oprim noi în Ucraina împreună şi la timp”, a susţinut Zelenski pe Telegram, făcând referire la atacul rusesc asupra unei hidrocentrale de pe Nistru noaptea trecută şi la distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023 în regiunea sudică Herson. Săptămâna trecută, cel mai mare baraj al Ucrainei, aflat pe fluviul Nipru, în regiunea sud-estică Zaporoijie, a fost lovit de opt ori într-un atac rusesc masiv.

„Nevoia apărării antiaeriene a trecut pe primul plan. Din cauza intensităţii bombardamentelor ruseşti, este necesar să refacem mai rapid stocurile. Am dat instrucţiuni să ne intensificăm activitatea cu partenerii noştri. Mizăm pe răspunsul lor rapid”, a subliniat preşedintele ucrainean despre cererile adresate aliaţilor Ucrainei să ofere mai multe sisteme antiaeriene.

Armata ucraineană susţine că a doborât 84 din cele 99 de rachete şi drone lansate de Rusia în salva de noaptea trecută. Dar, în acelaşi timp, instituţii şi responsabili din Ucraina descriu pagube majore după acest nou raid.

„Noaptea trecută, Rusia a continuat atacurile barbare asupra sistemului energetic ucrainean. Avem pagube în infrastructura energetică în regiunile Dnipropetrovsk, Viniţia, Ivano-Frankovsk, Liov, Cerkasî şi Cernăuţi”, a transmis pe Telegram premierul ucrainean Denis Şmîhal, potrivit agenţiei EFE.

Principalul furnizor ucrainean de electricitate privat, compania DTEK, a anunţat că în trei dintre centralele sale termice echipamentele sunt serios avariate şi un angajat este rănit.

La rândul său, operatorul naţional Ukrenergo a anunţat că „termocentrale şi hidrocentrale au fost avariate în regiunile centrale şi vestice” în urma atacului rusesc, prin urmare este nevoit să impună programe de întrerupere a furnizării energiei în trei regiuni ale Ucrainei, respectiv Dnipropetrovsk (zona central-sudică), Zaporijje (sud-est) şi Kirovograd (centru).

Guvernatorul din Dnipropetrovk a semnalat de asemenea că „mai multe instalaţii energetice” au fost avariate.

Şi compania petrolieră Naftogaz a anunţat că instalaţii ale sale de petrol şi gaze au fost atacate în acest raid rusesc.

În iarna 2022-2023, Rusia a bombardat cu regularitate sistemul energetic ucrainean, dar ulterior şi-a schimbat strategia şi s-a axat mai mult pe atacuri asupra ţintelor cu importanţă militară.

Revenirea recent la atacuri masive asupra infrastructurii energetice este o acţiune de represalii după ce, odată cu alegerile prezidenţiale defăşurate la jumătatea lunii, în Rusia au fost lansate incursiuni ale unor combatanţi ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod, în timp ce armata ucraineană şi-a intensificat atacurile cu drone, rachete şi artilerie în aceste provincii, după cum a motivat Moscova.

Te-ar mai putea interesa și
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...