Inflația și salariile, cel puțin două motive pentru care BNR nu va scădea dobânda cheie pe 4 aprilie. Prima reducere de 0,25% va fi probabil în luna mai

Economiștii șefi din băncile comerciale se așteaptă ca BNR să lase nemișcată dobânda de politică monetară în ședința din 4 aprilie 2024. Inflația își păstrează încă nivelul ridicat, fiind peste dobânda cheie. Ritmul de creștere al salariilor de anul acesta, de circa 15%, menține la rândul său riscul inflaționist, ceea ce îi determină pe analiști să creadă că ritmul de scădere al dobânzii cheie în acest an va fi mai lent decât prevăzuseră inițial. După toate probabilitățile, prima reducere de dobândă, cu 0,25% va avea loc la ședința din luna mai 2024.
Gabriela Ţinteanu - lun, 01 apr. 2024, 22:14
Inflația și salariile, cel puțin două motive pentru care BNR nu va scădea dobânda cheie pe 4 aprilie. Prima reducere de 0,25% va fi probabil în luna mai

”Nu ne așteptăm ca BNR să scadă dobânda cheie la sedința de politică monetară din 4 aprilie. În primul rând nu avem două luni consecutive de scădere a inflației, în condițiile în care inflația pe luna martie va fi anunțată după ședința Consiliului. Cel mai probabil, prima scădere a dobânzii cheie cu 0,25% va avea loc în ședința din 13 mai, cu condiția ca inflația să scadă de la 7,2%, cât anticipăm noi că va fi în martie, la 6,8% în aprilie”, a declarat Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Dascălu explică faptul că inflația în România este mult mai ridicată decât cea a țărilor din regiune, ceeace nu permite BNR să scadă acum dobânda. La nivel mondial, inflația este de asemenea înaltă și nu dă semne că vrea să cedeze foarte ușor. Este motivul pentru care, de exemplu, Rezerva Federală americană (FED) și-a redus previziunile de reducere a dobânzii cheie de la șase tăieri posibile în 2024 la numai trei tăieri posibile de dobândă.

Economistul șef al BCR subliniază  că impactul creșterii salariilor la nivelul economiei (în jur de 15%), în special creșterile de salarii din zona serviciilor, se vede deja în nivelul inflației și implicit al creșterii prețurilor. ”Din acest motiv este posibil ca ciclul de scădere al dobânzilor să fie mai lent. Noi avem previzionate cinci tăieri de dobândă în acest an, în așa fel încât la finalul anului să avem o dobândă cheie de 5,75%. Dar, datorită creșterii salariilor este posibil să vedem mai puține tăieri de dobândă în acest an”, a declarat Ciprian Dascălu.

La rândul său, Valentin Tătaru, economist șef al ING Bank, spune că ”Ne așteptăm ca BNR să mențină dobânda cheie la 7,00% în aprilie, avand în vedere că inflația pe primele două luni ale anului a fost peste dobânda cheie, iar cea pe luna martie va apărea după ședința BNR de săptămâna viitoare. Anticipăm ca evolutia inflației va permite o primă scădere de dobândă la ședința BNR din mai”.

”În opinia noastră, inflația mai rigidă decât era așteptată în primele două luni ale anului, împreună cu derapajele fiscale de la începutul anului 2024 și persistența probabilă a mediului de lichiditate excesivă sunt factorii cheie care vor impune BNR o traiectorie a ratelor de dobândă mai ridicată pe termen mai lung. Deocamdată, ne așteptăm în continuare la o primă reducere a ratei cu 25 de puncte de bază în luna mai și ne menținem în continuare prognoza de sfârșit de an pentru rata cheie la 6,00%. Acestea fiind spuse, recunoaștem că există preponderent riscuri de creștere pentru prognoza noastră privind rata cheie”, arată Tătaru.

Economistul șef al ING Bank arată că intrările de fonduri UE, pe care factorii de decizie politică s-au dovedit până acum capabili să le aducă, vor continua să stimuleze excesul de lichiditate interbancară – care nu prea are un sfârșit clar în acest stadiu. ”Acest lucru va continua să mențină rata depozitelor ca rată cheie de facto pentru o perioadă de timp. Nu ne așteptăm la nicio modificare a coridorului, ceea ce înseamnă că rata depozitelor va rămâne probabil cu 1,0 puncte procentuale sub rata cheie în viitorul apropiat. Pentru anul 2025 în ansamblu, ne așteptăm la un total de 50 puncte de bază de reduceri de dobândă, ceea ce duce rata cheie la 5,50%. Prin urmare, ne așteptăm ca ROBOR 3M să ajungă la 5,30% până la sfârșitul anului 2024 și la 4,75% până la sfârșitul anului 2025”, precizează Tătaru.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, spune la rândul său că scăderea inflației de până acum este în continuare una foarte mică, așteptându-se ca inclusiv scăderea pe luna martie să fie una nesemnificativă, undeva la 7%, maxim 6,9%. ”BNR va menține dobânda de politică monetară la 7%, având ca motiv principal evoluția inflației. Cred că vor fi circa patru tăieri de dobândă în acest an până la 6%, cu condiția ca inflația să scadă în jur de 5%”, a adăugat Codîrlașu.

Dobânda cheie a BNR a rămas nemișcată la nivelul de 7% din 10 ianuarie 2023. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa de marţi, 13 februarie 2024, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Următoarea ședință de politică monetară a BNR va avea loc pe 4 aprilie 2024.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Conglomeratul Air France-KLM vrea să preia un pachet de 20% din acțiunile companiei Air Europa
Conglomeratul Air France-KLM vrea să preia un pachet de 20% din acțiunile companiei Air Europa
Operatorul aerian franco-olandez Air France-KLM este în negocieri pentru a prelua o participaţie de 20% în compania aeriană spaniolă Air Europa, a anunţat publicaţia El Economista, citând......
Vicepreședinte ANCOM Pavel Popescu (PNL) cere suspendarea activității TikTok în România
Vicepreședinte ANCOM Pavel Popescu (PNL) cere suspendarea activității TikTok în România
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu a anunțat că va începe procedurile pentru suspendarea TikTok pe teritoriul României, ...
JT Grup Oil araportează un profit de 5,89 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 69%
JT Grup Oil araportează un profit de 5,89 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 69%
JT Grup Oil, distribuitor de carburanţi și unicul dezvoltator al JT Terminal, cel mai nou terminal privat de produse petroliere ...
Economia SUA și-a menținut ritmul solid de creștere în trimestrul III al acestui an
Economia SUA și-a menținut ritmul solid de creștere în trimestrul III al acestui an
Ritmul de creştere a economiei americane a fost unul solid în trimestrul trei din 2024, a confirmat miercuri Guvernul, ...