Potrivit acestuia, în 2013 ar putea fi inaugurate alte două sau trei benzinării în Bucureşti, dar în zone centrale.
‘Investiţiile noastre înseamnă că noi avem încredere în România. Vom continua investiţiile în România. Cu siguranţă, pe partea de retail nu vom rămâne la nivelul acesta, ci vom creşte mai mult. În Capitală avem câteva locaţii pentru a deschide alte staţii şi suntem foarte avansaţi din punct de vedere al documentaţiilor şi al autorizaţiilor. Imediat ce avem autorizaţiile, ne vom apuca de construcţii. Sperăm ca anul acesta să facem câteva staţii, măcar 2-3 în Bucureşti’, a spus el.
Pe de altă parte, Karimov a explicat că, deşi compania are planul propriu de investiţii noi, în cazul în care apar oportunităţi de preluare a unor benzinării, acestea sunt cumpărate de la proprietar, apoi reconstruite şi rebranduite.
‘Am preluat unele staţii, dar apoi le-am demolat şi am construit staţii noi. Suntem deschişi şi, în funcţie de oportunităţile care apar, se pot cumpăra şi staţii sau lanţul existent, care se reconstruiesc şi se rebranduiesc. Nu mergem noi la companii. Avem planul nostru de investiţii, dar dacă apar oportunităţi sau propuneri din partea partenerilor existenţi în România, le analizăm, dar noi nu mergem la nimeni să facem propuneri. Noi suntem orientaţi către investiţii noi. Noi analizăm, căutăm terenuri şi facem investiţii’, a precizat acesta.
De asemenea, SOCAR are în analiză şi alte proiecte în domeniul energiei.
Referitor la aplicarea accizei de 7 eurocenţi pe litru la carburant, de la 1 aprilie 2014, Hamza Karimov a admis că aceasta se va reflecta atât în preţul carburanţilor, cât şi în cel al produselor.
‘Vânzările în ultimii ani au scăzut din cauza problemelor economice din Europa, fără a depinde de preţ. Dar, cu siguranţă, creşterea accizei se va reflecta şi în preţul carburanţilor şi, dacă va creşte preţul carburanţilor, aceasta afectează şi producţia. O schimbare cu siguranţă va fi, dar rămâne de văzut cum va reacţiona fiecare la această schimbare’, a spus el.
SOCAR a inaugurat, vineri, prima benzinărie deschisă în Capitală, amplasată pe Şoseaua de Centură Bucureşti, în comuna Chiajna. Investiţia s-a ridicat la aproximativ un milion de euro.
Deschiderea staţiei de alimentare din Capitală creşte reţeaua SOCAR la 25 de benzinării la nivel naţional. Acestea sunt amplasate în judeţele Botoşani (5 staţii), Suceava (6 staţii), Neamţ (5 staţii), Iaşi (1 staţie), Bihor (2 staţii), Buzău (1 staţie), Bacău (1 staţie), Vrancea (2 staţii), Timiş (1 staţie) şi Ilfov (1 staţie).
SOCAR România este reprezentanţa companiei petroliere şi de gaze naturale deţinută de statul Azerbaidjan (The State Oil Company of Azerbaijan Republic).
Din anul 2011, compania s-a implicat în România prin SOCAR Petroleum şi în crearea şi consolidarea unei reţele de benzinării la nivel naţional. Până în prezent compania a creat în România peste 320 de locuri de muncă şi a derulat investiţii de peste 50 milioane de euro.