El a subliniat, însă, că această măsură nu se va aplica în 2014.
‘Încă din 2011, de la lansarea oficială a programului economic al Uniunii Social Liberale, pe care de altfel l-am consfinţit şi prin votul Parlamentului la învestire, Guvernul pe care îl conduc se obligă să păstreze cota unică de 16% pentru toate persoanele juridice, vorbim de societăţi comerciale aici. În cazul persoanelor fizice, am enunţat ideea pe care o vom aplica pe măsură ce avem spaţiul bugetar necesar, respectiv aceea că pentru persoanele care, pentru o perioadă de timp limitată, au venituri reduse să putem să scădem această cotă de la 16% la 12% şi la 8%. Exprimarea corectă ar fi cea a unei excepţii pentru persoane fizice cu venituri reduse pe o perioadă limitată de timp de la ceea ce rămâne evident ca fundament al programului economic al Uniunii Social Liberale şi anume cota unică de 16%’, a subliniat Victor Ponta.
Victor Ponta a subliniat că este importantă cifra de 16%, mai mult decât cea de cotă unică, pentru că nimeni nu ar fi fost mulţumit cu o cotă unică de 40%.
În ceea ce priveşte măsura unei excepţii pentru persoane fizice cu venituri reduse pe o perioadă limitată de timp aceasta nu va fi aplicată în mod sigur în 2014.
Potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014 – 2016, autorităţile de la Bucureşti intenţionează să introducă impozitul diferenţiat pe venitul salarial, cu deductibilităţi fiscale, cu cote de 8%, 12% şi 16% aplicate în funcţie de nivelul veniturilor. Totodată, se are în vedere reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie a acestui an.