Porturile europene, transformate în imense parcări din cauza afluxului de mașini, majoritatea din China – Financial Times

Mari porturi europene se confruntă cu o problemă apărută după ce companiile auto din China au exportat mașini pe care nu le pot transporta de pe nave la dealeri din cauza problemelor de transport rutier și feroviar.
Robert Stan - mar, 09 apr. 2024, 22:08
Porturile europene, transformate în imense parcări din cauza afluxului de mașini, majoritatea din China - Financial Times

Dovadă a cunoașterii insuficiente a modului de lucru al rețelelor de comerț auto din Europa, imposibilitatea mărcilor chinezești de a își transporta mașinile de la navele care le-au adus pe continent până la dealeri a dus la reale probleme de stocare în porturile Ro-Ro (Roll-on / Roll-off).

Conform Financial Times, mari porturi europene, precum cel belgian din Zeebrugge, se confruntă în ultimele luni cu o situație nemaiîntâlnită: spațiile de stocare pentru mașinile aduse de cargoboturi au devenit insuficiente.

Producătorii chinezi de vehicule electrice, fără rețele de vânzări bine puse la punct și fără contracte ferme pentru transportul rutier de la port la dealeri, se numără printre principalele cauze ale acestei supraaglomerări a spațiilor de stocare, spun directori ai unor operatori de transport naval citați de Financial Times (FT).

Aceeași publicație notează că vehiculele importate se îngrămădesc în porturile europene, transformându-le în adevărate parcări de lungă durată pentru că producătorii și distribuitorii de automobile reușesc tot mai greu să depășească blocajele logistice cauzate inclusiv de lipsa șoferilor de camion.

Directori din porturi și șefi ai unor dealeri auto au indicat acumularea de mașini electrice chinezești ca fiind una dintre principalele cauze ale problemei, unele companii producătoare rezervând sloturi de livrare fără a comanda transportul ulterior. În alte cazuri, constructorii de automobile din alte state se luptă cu lipsa capacităților de transport rutier și feroviar din cauza numărului redus de șoferi și mijloace adecvate de transport pentru a muta vehiculele mai departe.

„Distribuitorii de mașini folosesc din ce în ce mai mult spațiile de depozitare din port ca parcări pe termen lung. În loc să stocheze mașinile la dealeri, acestea sunt colectate la terminalul auto”, au menționat pentru FT oficiali ai Port of Antwerp-Bruges, companie al cărei terminal naval din Zeebrugge este unul dintre cele mai utilizate pentru debarcarea de mașini importate. „Toate marile porturi (n.n. – cu capacități de descărcare și stocare a mașinilor)” se luptă cu aglomerația, au adăugat oficialii Port of Antwerp-Bruges, fără a preciza originea vehiculelor.

Totuși, unii dintre comercianții de mașini din Europa consideră că situația a fost generată de producătorii chinezi de automobile care, fără a cunoaște în detaliu lanțul logistic european, au „invadat” porturile cu mașini. În plus, din dorința de a putea livra rapid mașinile potențialilor clienți, aceiași constructori auto au trimis în Europa mai multe mașini decât erau comandate și, acum, s-au lovit de scăderea cererii pentru acestea. Ca urmare, unele dintre mașinile stocate în porturi nu au clienți finali și, tocmai de aceea, nu necesită un transport rapid la dealeri.

„Producătorii chinezi de vehicule electrice folosesc porturile ca pe niște parcări”, a declarat, sub protecția anonimatului, un manager de parc logistic.

Conform acestuia, unele mașini electrice cu mărci chinezești au stat în porturile europene timp de până la 18 luni, situația obligând operatorii portuari să ceară, în ultima perioadă, companiilor importatoare să facă dovada transportului ulterior din port către dealeri.

Chestionat pe această temă, Cui Dongshu, șef al China Passenger Car Association (CPCA), a declarat că „transportul maritim către piețele europene este dificil (n.n. – pentru mărcile chineze de vehicule)” și a subliniat că producătorii chinezi trebuie să înțeleagă mult mai bine modul de lucru din Europa. „Trebuie să schimbăm acest mod de lucru al exporturile de mașini «de gherilă», care ne va pune într-o situație nefavorabilă”, a completat Cui Dongshu.

BLG Logistics, companie care operează terminalul de manipulare a autovehiculelor din portul german Bremerhaven, al doilea cel mai aglomerat port din Europa pentru vehicule după cel din Zeebrugge, a declarat că a înregistrat timpi de așteptare mai lungi la instalațiile sale după ce Guvernul Federal german a încetat să mai subvenționeze achizițiile de vehicule electrice în luna decembrie a anului trecut.

Aglomerarea terminalelor auto vine în contextul în care mulți dintre producătorii auto din China, precum BYD, Great Wall, Chery sau SAIC, se află în plin proces de a se impune pe piețele europene.

Aflat în vizită în Europa tocmai pentru a susține producătorii auto din China în contextul estimatei majorări a taxelor de import în UE, Wang Wentao, ministrul chinez al Comerțului, a declarat în cadrul unei întâlniri cu producătorii chinezi de automobile care a avut loc la Paris, că acuzațiile de „supracapacitate” sunt „nefondate”.

Cu toate acestea, multe dintre marile grupuri auto chinezești, care sunt în plin proces de creare de la zero a unor echipe puternice de vânzări în Europa, se confruntă cu provocări logistice majore, susțin oficiali din industria auto.

Ca nou-veniți pe piață și dornici de a își impresiona șefii din China, noi angajați au comandat multe mașini și apoi, s-au văzut în situația de a nu reuși să găsească suficiente companii de transport care să acorde prioritate comenzilor lor.

„Lipsa camioanelor” este o „problemă foarte frecventă”, a declarat, conform FT, o persoană familiarizată cu situația, care a adăugat că multe autotrenuri de transport au fost „rezervate de Tesla”.

„Orice marcă nouă se va confrunta cu această problemă. Dacă nu are dimensiunile necesare, dacă nu are livrări regulate, atunci nu este cel mai important client (n.n. – al transportatorilor rutieri de vehicule)”, a adăugat persoana citată de Financial Times.

Din nefericire, dincolo de aglomerarea până la refuz a spațiilor din porturi, situația are un efect în lanț și asupra navelor din toate colțurile lumii care își descarcă mașinile în porturile respective. Un operator de nave care transportă mașini, United European Carriers, cu sediul la Oslo, a declarat că a avut „multe experiențe frustrante”, navele sale înregistrând întârzieri majore la descărcarea în portul italian Livorno și cel grecesc Pireu.

Blocajul din porturile Ro-Ro este doar cea mai recentă problemă a comercianților de mașini și a operatorilor de transport naval. În timp ce industria auto se luptă de luni multe cu o lipsă de capacitate pe nave, generată parțial de creșterea bruscă a exporturilor de vehicule din China, operatorii de nave sunt forțați să găsească rute alternative celei uzuale prin Marea Roșie din cauza atacurilor rebelilor houthi. Toate acestea au prelungit substanțial durata de călătorie a navelor și, implicit, timpul de livrare a mașinilor către clienți.

Producătorii auto din China devin și operatori navali

Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, tocmai pentru a rezolva problema transportului naval al mașinilor din China către alte state, unii constructori auto din marele stat de la răsărit au decis să își creeze propriile flote de cargoboturi.

La începutul acestui an, călătoria inaugurală a navei BYD Explorer 1 a făcut valuri mai întâi în presa din China și, mai apoi, după ce, pe 25 februarie 2024, pachebotul a ajuns în portul german Bremerhaven, în cea din Europa. Mai mult chiar, flota BYD va fi comletată, în următorii doi ani cu încă șapte nave similare.

În același timp cu BYD, și conaționalii de la SAIC au lansat și ei la apă prima navă de transport Ro-Ro, iar Geely așteaptă până la finalul acestui an livrarea propriei sale nave pentru transportul mașinilor.

Citește și:
– Chinezii trec la nivelul următor în cucerirea piețelor externe: propriile flote de cargoboturi
– Mașinile electrice cu autonomie de 1.000 km, tot mai aproape. Nio și SAIC vin cu noutăți

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...