Adamescu, patronul Astra: este o lovitură de tip mafiot a lui Ruşanu şi Moldoveanu

Dan Adamescu, patronul Astra Asigurări, a calificat decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară de a pun în administrarea specială compania drept o lovitură în stil mafiot a conducerii reglementatorului. Adamescu susţine că decizia va avea influenţe negative la nivelul întregului sistem.
Mihai Banita - mar, 18 feb. 2014, 15:40
Adamescu, patronul Astra: este o lovitură de tip mafiot a lui Ruşanu şi Moldoveanu

„Astăzi ASF a luat hotărârea de a pune sub supraveghere a Astra Asigurări, cea mai mare firmă de asigurări din România. Astra este o perlă a industriei de asigurări, nu numai din România, ci din întreg Estul, de aceea a fost şi mândria mea şi ar trebui să fie a noastră, a tuturor (…) Este o chestie incredibilă, incalificabilă, ca controlorul ASF, al pieţei, să ia o măsură de genul acesta, faţă de cea mai mare asigurare, nu cred că a mai existat în analele asigurătorilor.

Noi toţi trăim din încredere, Astra are 4,6 milioane de clienţi. Dacă ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai aceste lovituri în stil mafiot, de a spune că băncile nu sunt afectate, este ceva incredibil! Sunt afectaţi românii, sunt afectaţi cei 4,6 milioane de asiguraţi la noi”, a declarat Adamescu.

Acesta îi acuză pe Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi pe Corneliu Moldoveanu, vicepreşedinte ASF, de un atact în stil mafiot asupra Astra.

„Este sistem absolut mafiot de atac. Diseminezi informaţii în piaţă, şi apoi vii şi spui că nu e adevărat. Este incalificabil. Vine acum ASF, care ştie toate datele Astrei, avem raportări lunare, anmuale, bilanţuri, suntem de trei ani jumate sub controlul lor. Şi ca să vină deodată acest domn Ruşanu şi acest domn Moldovanu. Să spună că domne e o grozăvie…”, a adăugat proprietarul Astra.

Adamescu admite că sunt probleme în sistemul de asigurări, generate de anii de criză, însă spune că ASF nu a respectat reglementările în vigoare prin modul în care a acţionat şi că firesc şi legal ar fi fost să ceară o mărire de capital, nu să pună firma sub administrare specială. Acesta mai spune că Astra a înaintat un plan către ASF în luna decembrie prin care a propus o majorare de capital de 140 de milioane de lei, dar că nu a primit niciun răspuns de la ASF.

„Şi dacă s-au găsit probleme – sunt normale, venim după patru ani de criză, sunt probleme în sistemul bancar, sigur că sunt şi probleme şi în asigurări, dar le discutăm şi vedem ce măsuri trebuie luate. Au făcut un plan de măsuri şi noi am venit cu un plan de măsuri, principalul punct era mărirea de capital. Nu am primit nici un răspuns (…) Pasul după discuţiile sub care le-am avut, ei spuneau că suntem subrezervaţi, noi spunem că suntem sub rezervare, trebuiau să vină să ceară o mărire de capital (…) Suntem şocaţi de acest act al ASF. Este incredibil, nu s-a mai întâmplat ca nicăieri în lume regulatorul să ia o măsură fără paşii ceruţi de lege”, a declarat Adamescu.

Acesta acuză că publicarea imediată a deciziei în Monitorul Oficial arată că „totul este superorganizat, toată conducerea Astra va fi decapitată”.

„Pericolul este un dezastru naţional. Vine o trupă străină – KPMG. Îi vor trebui luni ca să ştie ce e aici. Contează nu lunile, zilele”, adaugă acesta.

Adamescu spune că va ataca în instanţă decizia ASF.

Acesta consideră că toate companiile de asigurări vor plăti pentru decizia de astăzi, şi a făcut trimitere la Fondul de garantare al asiguraţilor, care trebuie să acopere pagubele în cazul în care compania care a încheiat poliţa de asigurare nu îşi mai poate onora obligaţiile.

Potrivit legii, Fondul de garantare plăteşte doar în cazul falimentului, şi doar dacă administratorul nu reuşeşte să strângă bani la masa credală. În acest moment nu este cazul, pentru că nu vorbim de un faliment.

Presa anunţa, pe baza unui raport, înainte de decizia ASF de astăzi, că Autoritatea suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar. Raportul invoca, printre altele, că Astra a încheiat reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman. Potrivit unor surse, aceste companii ar fi chiar ale lui Adamescu, însă, întrebat dacă are vreo legăutră cu acestea, patronul Astra a negat. Explicaţia sa pentru cedarea în reasigurare a unei părţi din poliţe către asigurători mai puţini cunoscuţi reprezintă o tehnică de eficientizarea a afacerii, din moment ce aceştia sunt mai ieftini.

În cursul zilei de azi, ASF a hotărât ca Astra Asigurări să intre în redresare financiară sub administrarea specială a celor de la KPMG, după ce un control al Autorităţii a arătat grave nereguli în derularea activităţii companiei. De asemenea, ASF a decis auditarea Astra cu un auditor cunoscut.

Liderul pieţei româneşti de asigurări, Astra Asigurări a avut în primul semestru venituri din prime de 601,7 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2012.

Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Astra Asigurări are două sucursale în afara teritoriului României, în Ungaria (deschisă la finalul anului 2010) şi în Slovacia (operaţională din decembrie 2012).


Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...