‘Pe lângă convergenţa reală este necesar consensul politic. Aş spune că ultimul este aproape cel mai important’, a precizat Isărescu.
Referindu-se la evoluţiile politice, adoptarea euro şi reforma instituţională, guvernatorul a subliniat că ‘îndeplinirea criteriilor de convergenţă este o condiţie necesară, dar nu suficientă’, iar trecerea la euro nu trebuie să fie doar ‘o ambiţie’, consesul politic fiind esenţial.
‘Obiectivul adoptării euro este cel mai probabil o ancoră, pentru a face politicile economice eficiente. Trebuie să fim conştienţi ce avem de făcut. Nu este vorba de ambiţie. România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte criteriile de la Maastricht. Să vedem finalizate reformele instituţionale. Una dintre ele este uniunea bancară iar România are consens în această problemă şi din partea preşedintelui şi a primului-ministru’, a spus guvernatorul BNR.
Acesta a reamintit, de asemenea, orizontul anilor 2018 – 2019 ca dată pentru aderarea României la euro, însă consideră că este necesar ca întreaga ţara să fie bine pregătită.
‘Bucureştiul poate să intre mâine în zona euro, dar trebuie să intre toată România’, a subliniat Mugur Isărescu.
La ceremonia găzduită de Aula Magna a Facultăţii de Drept, în rândul audienţei s-a aflat şi premierul Victor Ponta, alături de alţi oficiali din BNR şi reprezentanţi ai lumii universitare şi academice.