Statul trebuie să investească 650 de mil. euro în conducte ca să pompeze prin ţară gazul din Marea Neagră

Când Petrom şi Exxon vor aduce primele gaze din subsolul Mării Negre la ţărm, trebuie să găsească infrastructura de transport pentru ca marfa să ajungă la consumatorii din România şi, eventual mai departe, la export. Şi statul vrea acelaşi lucru şi este dispus, prin Transgaz, să pună la bătaie sute de milioane de euro
Florin Cojocaru - Dum, 23 feb. 2014, 22:03
Statul trebuie să investească 650 de mil. euro în conducte ca să pompeze prin ţară gazul din Marea Neagră

Transgaz are nevoie de investiţii  de 1 miliard de euro, până în 2018, pentru construcţia de noi conducte şi modernizarea celor existente, a spus, pentru ECONOMICA.NET, o sursă din conducerea Transgaz. 657 de milioane de euro se vor folosi pentru realizarea magistralei de transport gaze din Constanţa către Bucureşti, apoi spre restul ţării şi Vest, prin conducta Arad-Szeged. Deci strict pentru eliberarea în sistemul naţional şi la export a miliardelor de metri cubi din subsolul Mării Negre.

“Petrom estimează că va scoate primele cantităţi de gaze din  Marea Neagră la sfârşitul lui 2018 sau începutul lui 2019. Până atunci, noi trebuie să avem conducta trasă la ţărm, care să preia gazul şi să-l ducă către Bucureşti şi restul ţării. Petrom îşi construieşte o poziţie de negociere pe realizarea acestei infrastructuri de către noi vizavi de decizia lor finală de a investi în Marea Neagră şi de nivelul redevenţelor petroliere ce vor fi practicate începând de anul viitor”, ne-a spus sursa.

Aceasta a adăugat că Petrom ar putea decide să-şi ducă gazele prin Bulgaria, dacă infrastructura onshore nu este pregătită, însă acest lucru este puţin probabil, având în vedere interesul statului român de a-şi asigura atât tranzitul cât şi aprovizionarea cu gaze a ţării.

Concernul Petrom – Exxon Mobil a estimat rezerve de circa 80 de miliarde de metri cubi de gaze offshore, o cantitate suficientă pentru a acoperi şapte ani de consum ai României. La momentul exploatării, piaţa gazelor va fi liberă, iar Petrom îşi va putea vinde marfa la preţ de piaţă.

 De realizarea infrastructurii de transport din largul mării până la ţărm se va ocupa consorţiul Exxon-Petrom.

„Dacă se respectă prognozele şi avem 8-9 miliarde de metri cubi de gaze, aduşi din largul mării către ţărm şi apo în România, puteam păstra 4-5 miliarde de metri cubi pentru consumul intern, iar restul să exportăm. Nu numai că vom fi independenţti energetic faţă de Rusia, putem deveni exportatori net de gaze. De aceea este o miză foarte mare, şi pentru noi, ca stat, şi pentru Petrom, ca infrastructura de transport să fie gata până la momentul 2018”, a precizat sursa. Aceasta a adăugat că, deşi în toată ţara este nevoie de modernizări ale reţelei de gaze, prioritatea absolută este reţeaua pentru transport pentru gazele Petrom, cele 657 de milioane de euro, bani din bugetul Transgaz, câte 100 de milioane de euro anual” au spus sursele noastre.

Ce spune Petrom

“Partea de offshore e a noastră, partea de onshore e în sarcina autorităţilor din Romania. Suntem în faza de confirmare a volumelor, vom continua activitatea de evaluare. Pe baza lor, vom avea discuţii detaliate cu autorităţile şi cu operatorul de transport, pentru a vedea care sunt oportunităţile de transport pentru acele volume care vor trebui exploatate. Discuţiile sunt acum la un stadiu preliminar” a delarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom, chestionată despre problema în cauză.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...