Răspunsurile la sondaj vor contribui la crearea viitorului mecanism de agregare a cererii şi de corelare pentru materiile prime strategice, astfel cum este inclus în Regulamentul privind materiile prime critice.
UE are nevoie de acces la o aprovizionare sigură, diversificată, sustenabilă şi la preţuri accesibile cu materii prime critice, care sunt vitale pentru sectoare strategice precum industria „net zero”, industria digitală, industria aerospaţială şi apărarea. Pentru a consolida securitatea aprovizionării cu materii prime critice, preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a anunţat, în discursul privind starea Uniunii din 2023, crearea unui mecanism de agregare a cererii şi de corelare pentru materiile prime strategice. Acest lucru vine în urma succeselor înregistrate de un mecanism similar pentru gaz în cadrul Platformei energetice a UE.
Noul mecanism face parte din Regulamentul privind materiile prime critice, care va intra în vigoare în săptămânile următoare. El va include diferite părţi ale lanţului valoric al materiilor prime strategice, cuprinzând extracţia, prelucrarea şi reciclarea unor astfel de materii.
Sondajul este deschis pentru contribuţii până la 7 mai 2024.