Ancheta a fost declanşată în urma unei sesizări primită de ANI de la Centrul de Investigaţii Media, conform art.11 din Legea 176/2010 care prevede că: ‘Activitatea de (…) evaluare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, cât şi în decursul a 3 ani după încetarea acestora. Activitatea ce se efectuează pe durata prevăzută la alin. (1) constă în evaluarea (…) conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor, exclusiv pentru perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice’.
Centrul de Investigaţii Media a publicat recent un articol în care arată că în anul 2005 Casa de Pensii a judeţului Ilfov, condusă la acea vreme de Mariana Câmpeanu, i-a acordat soţului acesteia, Iulian Câmpeanu atât pensie, cât şi indemnizaţie de însoţitor ca urmare a încadrării în gradul I de invaliditate.
Jurnaliştii susţin că Iulian Câmpeanu nu locuia în Ilfov, ci în Bucureşti, iar dosarul medical ar conţine o serie de nereguli: decizia medicală pentru încadrarea ca invalid nu are decât o semnătură, deşi sunt necesare alte două, iar la rubrica diagnostic clinic sunt doar o serie de formulări destul de generale.
Numai din indemnizaţia pentru însoţitor pe care o primeşte odată cu pensia din 2005 şi până în prezent, soţul Marianei Câmpeanu a încasat suma de 54.184 de lei, mai arată Centrul de Investigaţii Media.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, consideră că informaţiile apărute în presă cu privire la soţul său nu răspund niciunui interes public legitim, în condiţiile în care acesta nu este persoană publică şi nu este implicat în politică sau în activităţi de interes public, ci au urmărit denigrarea sa şi a familiei sale.
‘Întreg acest demers jurnalistic este nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete şi îşi propune ca scop evident şi transparent alterarea imaginii mele publice de profesionist şi om politic. Mai grav decât atât, obiectul atacului îl reprezintă intimitatea familiei mele, soţul meu nefiind persoană publică şi neimplicat în politică sau în activităţi de interes public. Consider că informaţiile difuzate în spaţiul media nu răspund niciunui interes public legitim, având drept unic scop denigrarea mea şi, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens’, afirmă Mariana Câmpeanu.
Câmpeanu despre demisie: Am să îmi strâng familia, să luăm o decizie împreună
Ministrul susţine că nu a luat încă o decizie în privinţa demisiei şi că va lua o hotărâre după ce se va sfătui cu familia.
‘Sunt în aceeaşi dilemă. Dacă eu îmi dau demisia toată lumea supune: Este vinovată, de aceea îşi dă demisia. Dar dacă eu mâine, poimâine şi luni, din cauza acestui stres nu sunt în stare să îmi fac…şi greşesc într-adevăr ceva la serviciu, cine răspunde? Am să îmi strâng familia, să luăm o decizie împreună. Nu mai are nicio importanţă nici ce se întâmplă în media, nici ce se întâmplă în Guvern, nici ce se întâmplă în partid. De data acesta cred că trebuie să iau o decizie pentru mine şi pentru familia mea’, a declarat Mariana Câmpeanu la România TV.
Ministru Muncii a relatat discuţia avută cu Crin Antonescu despre posibilitatea de a demisiona şi a precizat că a fost sfătuită să ia cea mai potrivită decizie urmând a fi susţinută pentru oricare dintre deciziile pe care le va lua.
‘În afară de preşedinte (Traian Băsescu – n.r.) nu mi-a cerut nimeni demisia. Eu am fost astăzi (joi – n.r.) şi am avut o discuţie cu domnul Antonescu (Crin Antonescu, preşedintele PNL – n.r.). Nu mi-a cerut demisia. Eu m-am dus şi am spus că sunt într-o situaţie foarte dificilă. Nu îmi pot permite să îmi dau demisia pentru că nu mă simt cu nimic vinovată, nici profesional, nici legal, nici de altă natură. În acelaşi timp, sunt şi eu un om, uzat, lucrez 12-14 ore pe zi, plus problemele de acasă şi nu mai pot face faţă, nu la faptul că sunt în atenţia presei, ci la faptul că nu mă mai pot concentra şi nu pot face atribuţiile de serviciu şi în condiţiile acestea nu ştiu dacă mai pot să rămân. Şi era această dilemă, între a-mi da demisia pentru că efectiv nu mai îmi pot exercita atribuţiile din cauza stresului şi linşajului la care sunt supusă sau să mă lupt în continuare. Domnul preşedinte (Antonescu – n.r.) mi-a spus aşa: dacă sunteţi în stare să vă luptaţi luptaţi-vă, dacă luaţi altă decizie să ştiţi că eu vă susţin în orice decizie luaţi’, a spus Câmpeanu.
Ministrul Muncii a declarat că după discuţia avută cu Crin Antonescu s-a dus şi la premierul Victor Ponta, căruia i-a relatat dilema în care se află, iar acesta i-a spus că nu este cazul să îşi dea demisia.