Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a scoarţei terestre, n.red) ''de la moderat la sever'', fenomen care expune milioane de persoane riscului de inundaţii, mai ales în contextul creşterii nivelului oceanelor, se arată într-un studiu bazat pe date satelitare la nivel naţional, care a fost dat vineri publicităţii, informează Reuters.
AGERPRES - vin, 19 apr. 2024, 12:22
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Autorii raportului, publicat în revista Science, au ajuns la concluzia că 45% din terenul urban din China se scufundă mai rapid de 3 milimetri pe an, iar 16% din teren se scufundă cu peste 10 milimetri anual, fenomen cauzat nu doar de scăderea pânzei freatice, dar şi de greutate mediului construit.

Întrucât populaţia urbană în China este deja excedentară cu 900 de milioane de persoane, ”chiar şi o mică porţiune de teren afectat de subsidenţă s-ar putea traduce printr-o ameninţare substanţială pentru viaţa urbană”, a afirmat o echipă de cercetători condusă de Ao Zurui, din cadrul South China Normal University.

Subsidenţa costă deja China peste 7,5 miliarde de yuani (1,04 miliarde de dolari) în pierderi anuale, iar în următorul secol, aproape un sfert din terenul de coastă ar putea fi sub nivelul mării, fenomen care ar expune milioane de persoane la un risc şi mai mare de inundaţii.

”E foarte clar că e o problemă naţională pentru China şi nu o problemă în doar unul sau două locuri”, a spus Robert Nicholls, din cadrul Centrului Tyndall pentru schimbări climatice al Universităţii East Anglia. ”Şi este un microcosmos a ceea ce se întâmplă în restul lumii”.

Oraşul Tianjin (nord), unde locuiesc peste 15 milioane de persoane, a fost identificat ca unul dintre cel mai grav afectate. Anul trecut, 3.000 de rezidenţi au fost evacuaţi în urma ”unui dezastru geologic neaşteptat”, pe care investigatorii l-au pus pe seama epuizării apei din sol, precum şi pe seama construcţiei de fântâni geotermale.

Multe din vechile districte carbonifere ale Chinei au avut de suferit din cauza mineritului excesiv, autorităţile fiind deseori nevoite să injecteze beton în puţurile care stăteau să se prăbuşească pentru a consolida solul.

Problema nu se limitează la China. Potrivit unui alt studiu, publicat în februarie, circa 6,3 milioane de kilometri pătraţi de teren este în pericol la nivel global. Una dintre ţările cel mai grav afectate este Indonezia, unde porţiuni importante din capitala Jakarta sunt în prezent sub nivelul mării.

Nicholls a spus că oraşele vulnerabile ar putea învăţa din experienţa Tokyo, care s-a scufundat cu circa 5 metri până când, în anii 1970, a interzis extracţia apei subterane.

”Reducerea subsidenţei ar trebui tratată cu cea mai mare seriozitate, dar nu poate fi oprită în totalitate, aşa că vorbim de adaptare şi de construcţia unor diguri”, a adăugat el.

Din cele 44 de mari oraşe din zona de coastă care suferă din cauza acestei probleme, 30 se află în Asia, potrivit unui studiu realizat în 2022 la Singapore.

”Este o problemă de urbanizare şi de sporire a populaţiei – o mai mare densitate a populaţiei, mai multă apă extrasă şi mai multă subsidenţă”, a spus Matt Wei, expert în geofizică la Universitate din Rhode Island.

Te-ar mai putea interesa și
Avon deschide un nou magazin în sistem de franciză la Ploiești
Avon deschide un nou magazin în sistem de franciză la Ploiești
Avon, unul dintre principalii jucători globali din industria frumuseții, își continuă expansiunea omnichannel și anunță deschiderea unui nou magazin, în sistem de franciză, în Shopping......
Ministerul Finanțelor lansează din 2 octombrie a cincea emisiune de tiluri de stat Fidelis din acest an. Ofertă specială pentru donatorii de sânge
Ministerul Finanțelor lansează din 2 octombrie a cincea emisiune de tiluri de stat Fidelis din acest an. Ofertă specială ...
Ministerul Finanţelor lansează, în 2 octombrie, a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024, a anunţat instituţia ...
Fiica lui Mugur Isărescu a fost numită membru al Comitetului Reprezentanților Fondului Proprietatea
Fiica lui Mugur Isărescu a fost numită membru al Comitetului Reprezentanților Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București deciziile aprobate în cadrul Adunărilor ...
Transelectrica primește o finanțare de 64 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, destinată unui proiect pilot la LEA dintre Tulcea și Isaccea
Transelectrica primește o finanțare de 64 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, destinată unui proiect pilot ...
CNTEE Transelectrica S.A. a informat investitorii de la Bursa de Valori București că a semnat cu Ministerul Energiei un ...