Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred

Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29% în martie 2024, iar bugetele de beneficii acordate de companii au crescut în 2023 până la 783 lei mediu brut lunar per angajat, conform unei analize pe portofliul Edenred, cel mai mari furnizor de tichete de masă. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în comerț, intermedieri financiare și asigurări.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 28 apr. 2024, 21:43
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente - Ana Busuioc, Edenred

”În ceea ce privește utilizarea cardului de masă în restaurante și pe platforme livrare, observăm o creștere cu 29% a numărului de utilizatori la nivelul lunii martie 2024, față de luna decembrie, după majorarea valorii tichetului de masă la 40 lei. Observăm, de asemenea, o creștere a valorii medii a tranzacțiilor pe platformele de livrare, de la 103 la 124 lei în martie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, arată Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director, Edenred, într-un interviu pentru Economica.net.

În 2023 toate companiile din mediul privat și nu numai au resimțit puternic imprevizibilitatea fiscală și legislativă. În industria de beneficii extrasalariale, de la 1 ianuarie 2024, pentru sumele acordate sub formă de tichete de masă și vouchere de vacanță, alături de impozitul pe venit (10%) se reține și se plătește și CASS 10%.

”În ciuda acestei taxări suplimentare, mulți angajatori care susțin puterea de cumpărare a angajaților au ales să acopere costul suplimentar CASS pentru ca salariații să nu aibă venituri mai reduse, iar alte companii au ales să mărească valoarea tichetelor de masă. Este foarte adevărat însă că există și angajați impactați negativ de această măsură”, arată Ana Busuioc.

Mai mult, cifrele arată că bugetele de beneficii acordate de companii au crescut în 2023, față de 2022, ajungând la o valoare medie brută lunară per angajat de 783 lei, cu 12% mai mult față de 2022, conform datelor aferente portofoliului Edenred. Cele mai mari creșteri se observă în sectoarele comerț și intermedieri financiare și asigurări, cu 30%, respectiv 25%.

Care este topul utilizatorilor de carduri extrasariale? Angajații utilizează 40% din venitul lunar pe alimente

”În România, sunt 30.000 de companii-client și 1.1 milioane de angajați care folosesc produsele Edenred. Cel mai utilizat produs este cardul de masă, urmat de cardul de vacanță și cardul cadou. Dacă ne uităm la sectoarele economice în care sunt angrenați utilizatorii soluțiilor Edenred, acestea sunt foarte diverse: de la industrie (34%), comerț (22%) și servicii de piață (21%), la IT & software (7%), intermedieri financiare și asigurări (4%). În ceea ce privește zonele unde se regăsesc cei mai mulți utilizatori Edenred, topul regiunilor este condus de București-Ilfov (29%), urmat de regiunea Centru (18%), Nord-Vest (13%) și Vest (10%)”, a declarat Ana Busuioc.

Cardul de masă rămâne cel mai apreciat beneficiu extrasalarial din punctul de vedere al angajaților români, fiind utilizate atât în retail, cât și pentru plata în restaurante și pe platforme de livrare.

Ajunsă la acest aspect, directoarea Edenred, subliniază importanța parteneriatului companiei cu Glovo, prin care posesorii de carduri de masă pot achita comenzile de mâncare la peste 3.000 de restaurante partenere la nivel național, Glovo fiind prezent în 75 de orașe din România. În plus prin acest din industria de beneficii extrasalariale care deschide plata prin intermediul cardului de masă pentru peste 90% din piața de food delivery din România.

Ultimul Barometru Food arată că aproape jumătate din angajații români au declarat că utilizează 40% din venitul lunar pe alimente. În acest context, cardul de masă este perceput ca un instrument puternic de securizare a bugetului pentru alimente. Astfel, 8 din 10 angajați români afirmă că tichetele de masă le cresc puterea de cumpărare, iar 7 din 10 respondenți spun că acestea au și un impact semnificativ în diminuarea stresului, în contextul unui mediu economic dinamic.

Toate aceste date provin din Barometrul FOOD 2023 și confirmă și la nivelul angajaților români o nouă tendință globală: în vremuri de inflație, angajații, mai mult ca niciodată, acordă o atenție deosebită alimentației sănătoase și doresc să mănânce mai bine, chiar dacă acest fapt devine împovărător pentru bugetul lor.

Preferințele angajaților merg către produsele locale și vegane. De aceea reprezentanții HoReCa și-au schimbat furnizorii cu cei care oferă produse locale (74%) și chiar organice (63)

Potrivit aceluiați Barometru, există o preocupare reală în rândul angajaților beneficiari de tichete de masă pentru ceea ce mînâncă. 97% dintre aceștia consideră că alimentația sănătoasă joacă un rol decisiv pentru starea generală de sănătate, lucru care îi face să opteze pentru preparate mai sănătoase.

Barometru FOOD scoate la suprafață și preferința tot mai mare a angajaților români pentru „farfuria verde sănătoasă”, adică una în care predomină produsele proaspete (95%) și legumele (87%). De asemenea, se poate observa o nevoie în creștere a angajaților pentru preparatele echilibrate și sănătoase (57%), care se reflectă în principal printr-o cerere mai mare pentru produse locale (53%) sau vegane (40%).

De cealaltă parte, restaurantele din România fac eforturi să vină în întâmpinarea acestei tendințe la nivel de consumator, orientându-se către furnizori care oferă produse proaspete și de origine locală. 6 din 10 reprezentanți de restaurante chestionați în studiu au declarat că pregătirea unor preparate și rețete sănătoase este mai costisitoare, deși 5 din 10 au considerat că această schimbare generează surse de venit durabile. Principalele măsuri luate de către restaurante sunt cele legate de schimbarea furnizorilor cu cei care oferă produse mai sănătoase și de origine locală (74%) și orientarea către produse organice (63%).

De aceea, obiectivul pe termen lung al Edenred este să crească disponibilitatea de mese echilibrate nutrițional în restaurante și cantine, iar locurile de proximitate unde angajații se pot bucura de un prânz sănătos în timpul programului de lucru să devină mai accesibile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...