Camera Reprezentanţilor SUA a adoptat sâmbătă, cu sprijin bipartizan larg, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari pentru furnizarea de asistenţă de securitate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, în pofida obiecţiilor unor republicani.
Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus că este clar că Statele Unite doresc ca Ucraina ‘să lupte până la ultimul ucrainean’, inclusiv cu atacuri asupra teritoriului suveran al Rusiei şi asupra civililor, scrie Agerpres.
‘Scufundarea din ce în ce mai adâncă a Washingtonului în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma pentru Statele Unite într-un fiasco la fel de răsunător şi de umilitor precum Vietnam şi Afganistan’, a spus Zaharova, potrivit Agerpres.
Ucrainenii obişnuiţi sunt ‘conduşi cu forţa la sacrificare drept ‘carne de tun”, dar Statele Unite nu mai mizează acum pe o victorie ucraineană împotriva Rusiei, a mai susţinut purtătoarea de cuvânt.
Pachetul legislativ urmează să ajungă în Senatul SUA, unde se aşteaptă să fie aprobat, după care va fi promulgat de preşedintele Joe Biden.
Duminică, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că ‘nu este nimic de sărbătorit’ şi că războiul va continua şi ‘mai mulţi bani vor fi băgaţi în buzunare, mai multe arme furate şi zeci de mii de ucraineni vor intra în maşina de tocat carne’. Înfrângerea Ucrainei este ‘inevitabilă’, a mai scris el, citat de DPA.
Între timp, prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a scris pe Facebook că în jur de 50 miliarde de dolari în acest pachet vor fi cheltuite pentru apărarea Ucrainei. Aceasta înseamnă mai multe arme, inclusiv apărare antiaeriană şi proiectile cu rază lungă de acţiune.
Alte 7,8 miliarde sunt alocate pentru susţinerea bugetului naţional al Ucrainei, 1,58 miliarde sunt planificate pentru ajutor economic şi 400 milioane pentru protecţia frontierelor şi deminare, potrivit lui Şmîhal.
Banii vor fi folosiţi de asemenea pentru a finanţa refacerea unor infrastructuri importante, a mai precizat el, după ce instalaţiile energetice al ţării au fost frecvent atacate de rachete şi drone ruseşti.