Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei.
Mihai Nicuţ - mar, 23 apr. 2024, 13:20
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO

Testele se vor derula pe o perioadă de 4 luni, începând cu luna iunie.

Testele sunt parte dintr-o campanie demonstrativă derulată în trei țări – Danemarca, România și Grecia, în cadrul unui proiect de inovare finanțat cu fonduri europene – ConsenCUS.

Instalația este formată din trei unități. Prima captează CO2 printr-o tehnologie mai eficientă decât metodele tradiționale. În a doua unitate se obține CO2 de înaltă puritate, iar la final, a treia unitate transformă CO2 într-un produs chimic, formatiat de potasiu, cu multiple utilizări, precum producția de combustibili sintetici.

Instalația a fost testată cu succes în Danemarca, la o fabrică de ciment. Din România, instalația se va îndrepta spre Grecia, către o fabrică de producție de magneziu.

„Ne dorim să contribuim activ la decarbonarea transportului în România și avem două direcții clare: reducerea emisiilor rafinăriei Petrobrazi și realizarea de produse cu un conținut redus și zero de carbon pentru clienții noștri. Testăm acum o tehnologie inovatoare, care deschide noi perspective în România pentru captarea emisiilor de carbon și transformarea lor în produse superioare”, spune Radu Caprau, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare și marketing.

ConsenCUS, care a fost inițiat în anul 2021, este un proiect destinat inovării pe durata a 4 ani, finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020. Proiectul își propune să demonstreze viabilitatea unei noi tehnologii aplicabile sectoarelor în care reducerea emisiilor de carbon este dificilă.

Proiectul este derulat de un consorțiu format din 19 instituții de cercetare de top și companii inovatoare: Universitatea din Groningen, New Energy Coalition (NL), Wetsus (NL), Coval Energy (NL), Universitatea Tehnică din Danemarca (DK), Studiul geologic al Danemarcei și Groenlandei (DK), Danish Gas Technology Centre (DK), Aalborg Portland (DK), Universitatea Heriot-Watt (UK), Universitatea Robert Gordon (UK), Net Zero Technology Center Ltd (UK), British Geological Survey (Marea Britanie), Centrul pentru Cercetare și Tehnologie Hellas, Grecian Magnezite (GR), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Universitatea Zhejiang, Universitatea Jiao Tong din Shanghai (CN) și Universitatea din Calgary (CA).

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție Anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 Benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20.7%, iar 22.5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
ANCOM: Traficul zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023
ANCOM: Traficul zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023
Traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023, ajungând la aproape de trei ori mai mult faţă de traficul de internet în......
Curtea de Conturi Europeană: Politica de coeziune, afectată de erori numeroase
Curtea de Conturi Europeană: Politica de coeziune, afectată de erori numeroase
Politica de coeziune este un domeniu major de cheltuieli al UE. De-a lungul anilor, cheltuielile pentru coeziune din bugetul ...
Banca Angliei l-a angajat pe fostul supervizor al BCE, italianul Andrea Enria
Banca Angliei l-a angajat pe fostul supervizor al BCE, italianul Andrea Enria
Andrea Enria, italianul care a condus până la finalul anului trecut Consiliul de supervizare bancară din cadrul BCE, va ...
UPDATED. Ce se întâmplă mâine după ce 30 de zboruri TAROM de pe Otopeni au fost anulate astăzi
UPDATED. Ce se întâmplă mâine după ce 30 de zboruri TAROM de pe Otopeni au fost anulate astăzi
Aproape toate zborurile TAROM de pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, atât interne, cât și externe au fost anulate ...