EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”

EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele prezente și viitoare din portofoliul Euroins România, nu mai face parte din grupul bulgar. Informația a fost confirmată, pentru Economica, chiar de Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România. Nu a fost făcut public noul acționariat al EIG și nu știm încă nici măcar dacă suma plătită de Euroins România (aproximativ echivalentă cu rezervele de daună prin care Euroins România garanta plata obligațiilor față de păgubiți și clienți) se mai află în conturile EIG, iar șeful Eurhold se rezumă să transmită că grupul nu mai are nevoie de un reasigurător intern, dar că,"din câte știe", EIG Re încă își mai poate respecta obligațiile.
Şerban Buşcu - mar, 23 apr. 2024, 22:15
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold:

În orice caz, după „transferul în totalitate al participației Eurohold” (așa cum arată chiar raportul grupului pe 2023), un eventual demers de recuperare a banilor transferați din România către EIG va fi chiar mai dificil decât până acum. Menționăm că, deși a intrat în posesia banilor, EIG Re nu a mai avut de ce să își respecte obligațiile față de păgubiți, întrucât în contractul cu Euroins se preciza clar că EIG Re poate păstra suma încasată fără a mai fi obligată să își respecte obligațiile, în cazul în care Euroins România făcea obiectul unei sancțiuni administrative, lucru care s-a și întâmplat. Această clauză mai puțin uzuală pentru contractele de reasigurare a fost contestată pe mai multe voci, inclusiv de ASF, în documentul oficial care a însoțit decizia de ridicare a licenței Euroins.

Interesant este și că, întrebat ce clienți importanți a mai avut EIG Re cu excepția Euroins România, șeful Eurohold a răspuns  că „EIG Re a lucrat cu toți reasigurătorii cu care Euroins România a lucrat de-a lungul anilor”, ceea ce arată, că reasigurătorul bulgar era un instrument folosit pentru diverse ajustări, inclusiv prin retrocesiune, proces specific asigurărilor care presupune că  EIG Re lua riscurile de la Euroins, încasând prime, și le plasa mai departe, contra unor prime, către reasigurători mai mari la care Euroins România ar fi avut poate acces mai dificil sau mai scump. Astfel, în funcție de decontări, EIG Re putea funcționa ca un instrument prin care Euroins România să își „regleze” rezultatele financiare.

Contractul semnat de Euroins România cu EIG Re (pe atunci parte din același grup) a venit într-un moment în care situația Euroins România era deja una foarte complicată, liderul RCA din acel moment fiind obiectul mai multor controale ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a descoperit deficite substanțiale de capital de solvabilitate.

În interpretarea ASF și, în general, a specialiștilor și presei din România, mișcarea Euroins, despre care ASF a aflat dintr-o conferință de presă, reprezintă, practic, transferul rezervelor prin care Euroins România garanta plata daunelor, mai precis a activelor din spatele acestor rezerve. Este vorba atât de lichidități în bănci cât și de obligațiuni de stat sau corporative precum și acțiuni la mai multe societăți din Bulgaria și din alte țări.

Conform mai multor surse, unele dintre ele citate și în procesele pe care Euroins le-a purtat cu autorități sau firme din România, și o analiză a EIOPA (autoritatea europeană în domeniul reglementării și supravegherii în asigurări și pensii private) vede contractul dintre Euroins România și EIG Re  ca un transfer de active. De altfel, în sinteza care explică decizia privind retragerea licenței Euroins, ASF folosește chiar explicit acest termen.

„Prin contractul de reasigurare amintit, Euroins România cedează 97% din daunele întâmplate până la 31.12.2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare. Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor”, arată sinteza citată. Simplu spus, contractul presupune ca, pentru sumele încasate, EIG Re să plătească diferența dintre încasări și plăți, atunci când plățile depășeau încasările și, dimpotrivă, să își însușească diferența, atunci când încasările au fost mai mari decât plățile făcute de Euroins România.

De asemenea, lichidatorul judiciar al Euroins, CITR, susține că înțelegerea cu EIG Re a fost unul dintre motivele pentru care Euroins a ajuns în faliment și că suma plătită este un transfer de active.

„De asemenea, o altă cauză a falimentului a fost încheierea contractului de reasigurare cu EIG Re, prin care au fost transferate din companie active financiare constând în titluri de valoare, creanțe de recuperat din reasigurări și disponibilități în conturi, în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei, contract ce este înaintat spre analiza judecătorului sindic”, au spus cei de la CITR în conferință de presă.

AICI prezentarea deciziei luate de ASF, cu un capitol dedicat doar contractului de reasigurare cu EIG Re

AICI sinteza raportului lichidatorului Euroins România, CITR

 Assen Christov spune că înțelegerea cu EIG Re a fost una uzuală și că reasigurătorul avea drept clienți „toți reasigurătorii cu care a lucrat Euroins România”. Șeful Eurohold acuza ca autoritatile si lichidatorul au stricat reputația EIG Re

Așa cum arătam și mai sus, reprezentanții grupului bulgar nu au dorit să ne dea amănunte privind actualul acționar și nu au precizat nici dacă transferul acțiunilor Eurhold a fost aprobat de autoritatea din Bulgaria echivalentă ASF. Au, totuși, o interpretare deosebită a contractului, în condițiile în care consideră suma transferată de Euroins România către EIG Re o primă de reasigurare, nu un transfer de rezerve sau de active.

„Vreau să subliniez clar că prin încheierea acestui contract nu au fost cesionate active sau rezerve, așa cum s-a comentat și vehiculat în mod constant. Nu a fost transferat nimic. Euroins România a plătit cu fonduri proprii, inclusiv sub formă de daune, în baza unor contracte de reasigurare pe care unii experți din ASF nu le-au recunoscut, o primă de reasigurare către EIG Re. Această primă poate părea mare, dar în schimbul acesteia, EIG Re s-a angajat să plătească despăgubiri care puteau ajunge la o sumă mult mai mare decât această primă. Motivul este că experții EIG Re au considerat că, din cauza presiunii ASF, rezervele Euroins România au fost excesiv de umflate. Avem dovezi în acest sens”, ne-a declarat Christov.

Amintim că cei 1,58 de miliarde de lei reprezintă o sumă foarte apropiată de nivelul rezervelor de daună ale Euroins, estimate chiar de către societate la 1,7 miliarde de lei. Rezervele de daună sunt sume cu care asigurătorul trebuie să garanteze plata obligațiilor.

După ce aduce acuze lichidatorului CITR, pe care le vom prezenta ăntr-un material viitor împreună cu poziția casei de insolvență, Christov spune că înțelegerea cu EIG Re a fost un contract „uzual” și că Eurohold a renunțat la reasigurător pentru că grupul nu mai avea nevoie de el. De menționat că rezultate din anii anteriori încheierii contractului cu Euroins România relevă o activitate cel mult modestă a EIG Re, un reasigurător care la final de 2022 avea active de nici 15 milioane de euro, conform unui raport al Euroins Group.

De altfel,  așa cum aminteam, întrebat cu ce clienți importanți a mai avut EIG Re contracte, Christov ne-a spus „cu toți reasigurătorii cu care a lucrat Euroins România”. Altfel spus, EIG a fost un intermdiar de riscuri între Euroins și reasigurători mai mari. De ce a ieșit EIG Re din grup?

„Euroins România a plătit o primă în temeiul unui contract de reasigurare către EIG Re, în schimbul căreia reasigurătorul se obligă să plătească daune care pot ajunge la o sumă mult peste acea primă. În rest, EIG Re a suferit foarte mult și de pe urma abaterii CITR și a persoanelor din autoritatea de reglementare română care au făcut tot posibilul pentru a strica reputația companiei în fața unor autorități de reglementare și instituții din Europa. Pentru a preveni răspândirea acestor efecte negative și pentru că în prezent grupul nu are nevoie de un reasigurător intra-grup, controlul asupra EIG Re a fost retras din holdingul de asigurări la 31 decembrie 2023, iar operațiunile de reasigurare cu EIG Re au fost minimizate sau terminate. Totuși, din câte știu, EIG Re este gata în orice moment să-și îndeplinească obligațiile față de asigurații români și persoanele vătămate în accidente auto și să le apere drepturile, desigur, cu respectarea legii și numai în negocieri cu instituții legitime care sunt autorizate în acest scop, respectiv GF și BAAR, care nu sunt dispuse să facă acest lucru în această etapă”, declară șeful Eurohold.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...