Cellnex, cel mai mare operator european de turnuri și infrastructură de telecomunicații, a încheiat primul trimestru al anului cu venituri de 946 de milioane de euro, cu 7% mai mult față de anul trecut, și a înregistrat pierderi de 39 de milioane de euro, cu 57% mai puțin, potrivit unui comunicat.
Digi dorește să-și asigure poziția ca al patrulea operator din Spania și se îndreaptă pas cu pas spre realizarea ideii sale de a lansa în cele din urmă propria rețea mobilă în această țară. Mai întâi a achiziționat licențe de 120 de milioane de euro de la MásMóvil și Orange pentru a finaliza fuziunea cu MásOrange. Apoi, a scos la vânzare o parte din rețeaua sa de fibră în Spania pentru 750 de milioane de euro și acum caută un nou aliat pentru a-și extinde rețeaua mobilă, potrivit presei spaniole.
“Pentru a nu-și pierde frecvențele, trebuie să le folosească, ceea ce necesită acorduri de partajare în anumite locații”, a declarat Patuano, în urma publicării rezultatelor din primul trimestru ale companiei pe care o conduce.
Digi a obținut spectru radio în benzile de 1.800 MHz, 2,1 GHz și 3,5 GHz de la MasMóvil pentru 120 de milioane de euro și are un acord „opțional” de roaming național cu Orange. Totuși, Digi ar putea negocia un acord similar de roaming național cu furnizorul său actual de tip wholesale, Telefónica, sau ar putea opta pentru un acord cu Vodafone Spania.
Digi Spania a încheiat primele nouă luni ale anului 2023 cu o cifră de afaceri de 466 de milioane de euro, potrivit celor mai recente informații disponibile.
Operatorul român Digi s-a extins rapid pe piaţa din Spania, de la debutul operaţiunilor pe această piaţă în 2008. În trimestrul al treilea din 2023, numărul utilizatorilor de servicii fixe, internet și telefonie mobilă a crescut cu 33% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 6,1 milioane RGU. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă a crescut cu 24%, până la 4,5 milioane de RGU, în timp ce numărul utilizatorilor de servicii de internet fix a crescut cu 66%, până la 1,2 milioane.
Digi Spania operează în prezent ca un operator virtual de rețea mobilă (MVNO) pe rețeaua Telefónica. Compania ar putea folosi spectrul deținut și roamingul național pentru a deveni un operator de rețea mobilă independent (facilities-based player) pe piața telefoniei mobile din Spania.
Marco Patuano, directorul general al Cellnex, a declarat că este „neclar” ce va face Digi, dar este „aproape sigur” că furnizorul de servicii nu își va construi o „rețea națională”.
„Avem un dialog deschis cu Digi, așa că purtăm o serie de discuții cu ei… Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că decizia finală nu a fost luată de clientul nostru, dar suntem foarte fericiți să îi sprijinim pentru a găsi o soluție convenabilă pentru toată lumea”, spune Marco Patuano.
MásOrange și-a început operațiunile luna trecută, iar Patuano a declarat că Cellnex este deja în discuții cu noul operator cu privire la integrarea rețelelor MasMóvil și Orange, despre care se așteaptă să fie mai mult mai complexă decât simpla eliminare a dublării amplasamentelor mobile.
Evitând să o numească „complicată”, Patuano a spus că integrarea va fi „un proiect destul de mare de reconfigurare a rețelei” deoarece rețelele nu sunt ușor compatibile.
Principalele patru companii de turnuri de telefonie mobilă din Spania sunt American Tower (cu 11.886 de amplasamente), Cellnex (8.800), TOTEM a Orange (7.600) și Vantage Towers, afiliată la Vodafone (8.300).
Fuziunile și achizițiile din turnurile spaniole au mai făcut obiectul unor speculații, potrivit Telco Titans. În ianuarie 2023, au apărut informații potrivit cărora American Tower lua în considerare o ofertă de preluare a Cellnex în parteneriat cu administratorul de active Brookfield. American Tower a intrat pe piața spaniolă atunci când a achiziționat activele de turnuri de la Telxius, filială a grupului Telefónica, în 2021, într-o tranzacție de 7,7 miliarde de euro în numerar, care cuprindea 31.000 de amplasamente în Europa și America Latină.
Cellnex gestionează un portofoliu de peste 138.000 de unități – inclusiv previziunile de extindere până în 2030 – în Spania, Italia, Țările de Jos, Franța, Elveția, Regatul Unit, Irlanda, Portugalia, Austria, Danemarca, Suedia și Polonia. Activitatea Cellnex este structurată în patru domenii majore: servicii de infrastructură de telecomunicații; rețele de difuzare audiovizuală, rețele de securitate și de urgență și soluții pentru gestionarea infrastructurii și serviciilor urbane inteligente (orașe inteligente și „Internetul lucrurilor” (IoT)).
Compania este listată la Bursa din Spania și face parte din indicii selectivi IBEX 35 și EuroStoxx 100.