Analizele efectuate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti au confirmat focarul de pestă porcină africană la ferma din Negreni în data de 25 aprilie, tot atunci fiind întrunit şi Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, care au aprobat planul de măsuri ce prevedere eliminarea tuturor suinelor, distrugerea carcaselor de animale şi a materialelor din exploataţie.
„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Negreni, oraş Scorniceşti, judeţul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 25.04.2024 de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. În data de 25.04.2024, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Negreni, oraş Scorniceşti, judeţul Olt, unde aplică măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11425 capete suine, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale”, a precizat sursa citată.
Autorităţile au stabilit şi zonele de protecţie de supraveghere pentru pestă porcină africană. Astfel, zona de protecţie cuprinzând satele Negreni, Chiţeasca, Piscani, Mărgineni – Slobozia din oraşul Scorniceşti şi fondurile de vânătoare din oraşele Scorniceşti şi Potcoava.
De asemenea, în zona de supraveghere a pestei porcine africane au fost incluse localităţile Scorniceşti, Potcoava, Optaşi – Măgura, Coloneşti şi Tătuleşti. În zona de supraveghere, sunt incluse şi două exploataţii comerciale din Constantineşti (Scorniceşti).
DSVSA menţionează că este interzisă vânzarea porcilor vii precum şi a cărnii de porc şi produselor din carne de porc provenind de la suine din aceste localităţi.
Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa, a precizat luni, pentru AGERPRES, că eliminarea porcilor de la ferma la care a fost confirmat focarul de PPA a început vineri şi se finalizează luni, iar în prezent nu mai sunt suspiciuni de îmbolnăvire la animale din alte exploataţii sau comerciale sau din gospodării.
Ferma din Negreni în care a fost confirmat focarul de PPA s-a mai confruntat cu un focar de boală în urmă cu aproape trei ani, în luna septembrie 2021. Unitatea aparține companiei danieze Premium Porc.