Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele de informare s-au schimbat de-a lungul timpului, deoarece aceștia folosesc din ce în ce mai mult internetul pentru a afla mai multe despre investiții, în loc să apeleze la familie sau la brokerii tradiționali. Iar o nouă categorie de furnizori de informații ajung în topul preferințelor investitorilor individuali: influencerii din domeniul financiar, care sunt activi pe platforme precum Tik Tok, Facebook, Instagram sau Reddit. Experții avertizează, însă, că această abordare prezintă riscuri, deoarece mediul online abundă în dezinformări și falsuri.
Bogdan Maioreanu - mar, 30 apr. 2024, 17:43
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori

Când vine vorba de locul unde se găsesc informații despre investiții, 38% dintre investitorii români preferă Google, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Dar 31% dintre investitori’ caută informații de la influencerii ce activează în domeniul financiar, îndepărtându-se de familie si prieteni. Cu doar doi ani în urmă, în T1 din 2022, prietenii și familia erau o sursă importantă de informare pentru (32%) dintre investitorii români. Nu mai este cazul. În T1 2024, doar 16% dintre investitorii români au citat prietenii și familia ca fiind o sursă importantă de informații despre investiții.

Creșterea popularității influencerilor din domeniul financiar a fost facilitată de utilizarea platformelor de socializare, folosite pentru diseminarea conținutului lor. Dacă ne uităm la grupele de vârstă, această categorie de influenceri sunt principala sursă de informații pentru investitorii cu vârsta de peste 55 de ani (38%). Totodată sunt importanți pentru 35% dintre investitorii cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, pentru 28% dintre cei mai tineri investitori, cu vârste între 18 și 34 de ani, și pentru doar 23% dintre cei cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani.

În cadrul sondajului eToro Retail Investors Beat, investitorii români au fost pe locul al doilea în topul celor mai predispuși dintre toate națiunile intervievate să identifice influencerii financiari ca fiind o sursă cheie de informații (31%), înaintea celor din SUA (30%) și depășiți doar de spanioli (39%). În condițiile în care media globală se situează la 23%, influencerii financiari s-au dovedit a fi mai puțin populari în rândul investitorilor individuali olandezi și cehi (13%), danezi (16%), germani, italieni și francezi (17%).

De asemenea, dacă ne uităm la sexe, pentru femeile investitor din România, influencerii din domeniul financiar sunt principala sursă de informare (36%), comparativ cu bărbații unde această categorie se află pe locul al doilea cu 29%, după căutarea pe Google (41%).

Alte surse de informare folosite de investitorii români sunt cursurile online sau în persoană (24%), site-urile de recenzii (23%) și social media (21%). Forumurile online se află la egalitate cu media tradițională (19%), urmate de podcast-uri (18%) și prietenii și familia pe penultimul loc (16%). Cel mai puțin preferat loc pentru a căuta informații financiare sunt cărțile (13%). Dacă ne uităm în mod particular la cărți, acestea sunt cea mai puțin populară alegere și la nivel global (9%).

În ciuda volumului tot mai mare de surse de informații disponibile pentru investitori, un studiu al Universității Tilburg din Țările de Jos a constatat că o expunere mai mare la influencerii din domeniul financiar nu a dus la îmbunătățirea cunoștințelor financiare. Unul dintre motive ar putea fi reprezentat de cantitatea mare de informații și de influenceri neautorizați de pe rețelele de socializare. Dar constatările necesită cercetări suplimentare.

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.

Despre eToro Group

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...