MOL vrea să facă achiziţii pentru compensa scăderea producţiei

Grupul petrolier ungar MOL este concentrat în prezent pe realizarea de noi achiziţii în condiţiile în care vrea să pună capăt unei tendinţe de scădere a producţiei petroliere care pune presiune asupra profitabilităţii sale, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 26 feb. 2014, 08:33
MOL vrea să facă achiziţii pentru compensa scăderea producţiei

MOL vrea să revină pe creştere la finele lui 2014, cel mai târziu, după ce ‘2013 s-a dovedit a fi un an dificil’, a declarat preşedintele grupului MOL, Zsolt Hernadi. În ultimul trimestru al anului trecut, profitul net al MOL s-a înjumătăţit, până la 4,9 miliarde de forinţi (21,8 milioane de dolari), comparativ cu un câştig de 9,5 miliarde de forinţi în perioada similară din 2012.

‘Avem o bază solidă pentru a inversa tendinţa de scădere a producţiei’, a declarat, la rândul său, directorul general de la MOL, Jozsef Molnar. ‘Cele mai importante câmpuri ale noastre sunt cele două perimetre din Kurdistan’, a precizat Jozsef Molnar.

Într-o prezentare pentru investitori publicată marţi pe pagina sa de Internet, MOL a estimat că producţia sa de petrol ar urma să scadă până la 91.000-96.000 de barili pe zi în acest an, de la nivelul de 96.900 de barili pe zi în ultimul trimestru al anului trecut, urmând să înceapă să crească din nou în 2015 până la 105.000-110.000 de barili pe zi, urmând ca pe termen lung să ajungă până la 125.000-135.000 de barili pe zi în 2018.

Noile cifre sunt mai mici decât ţinta de 170.000-180.000 de barili pe zi comunicată de MOL într-o prezentare care a avut loc în luna noiembrie 2013, deşi deocamdată nu este clar dacă acea cifră includea posibilele noi achiziţii. Analistul firmei de brokeraj Concorde Securities, Attila Vago, a apreciat că revizuirea a fost determinată de rezultatele slabe înregistrate la forajele efectuate la zăcămintele MOL din Kurdistan, ceea ce constituie o veste negativă pentru acţiunile MOL.

Cu toate acestea, directorul financiar de la MOL, Jozsef Simola, a declarat că există şanse realiste ca grupul să plătească dividende în acest an. MOL a plătit dividende în valoare de 46 de miliarde de forinţi anul trecut, după ce în 2012 a plătit dividende în valoare de 45 de miliarde de forinţi.

Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud – Est, dintre care 143 în România.

Te-ar mai putea interesa și
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a......
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.