Saint Gobain a încheiat cu PMV Petrom un PPA pe cinci ani, cu livrarea începând din ianuarie 2026, iar energia este din sursă solară și eoliană din parcurile pe care compania petrolieră le va opera.
“OMV Petrom SA va furniza aproximativ 800 GWh de energie electrică verde pentru o perioadă de 5 ani. Acest contract, combinat cu un parc fotovoltaic aflat în prezent în faza finală de dezvoltare la fabrica de sticlă de la Călărași, va acoperi 100% din necesarul de energie electrică al Saint-Gobain în România”, arată producătorul francez în comunicat.
Saint-Gobain România are 14 unități industriale în țară, care produc sticlă, izolații, plăci de gips-carton și activități de produse chimice pentru construcții. “Acest contract este cel de-al doilea PPA semnat de Saint-Gobain în România și va contribui la strategia Saint-Gobain de reducere a amprentei de carbon în țară, în conformitate cu obiectivul net zero al Grupului de emisii de carbon zero până în 2050”, mai arată Saint Gobain.
Acum un an, Saint-Gobain și ENGIE Romania anunțau demararea lucrărilor de construire a celui mai mare parc fotovoltaic on-site din România, Amplasat pe terenul fabricii de sticlă Saint-Gobain din Călărași, pe o suprafață de 14 hectare, sistemul de panouri fotovoltaice cu o putere de 8,6 MWp va fi destinat producerii de energie regenerabilă în cadrul sitului industrial, producția rezultată urmând a fi folosită 100% pentru autoconsum.
Petrom a acceletrat puternic pe regenerabile în ultima vreme, ca parte a strategiei sale de decarbonizare. Pentru tot ce înseamnă dezvoltare pe zona de regenerabile, OMV Petrom are în plan investiții de 3,7 miliarde de euro, până în 2030, Pe partea de generare de energie electrică din surse regenerabile, are în vizor un portofoliu de peste 1.000 MW noi doar în fotovoltaic, adică peste 10% din capacitatea solară estimată a României. În acest sens, au fost deja semnate contractele pentru parcurile fotovoltaice de circa 430 MW care se construiesc împreună cu Complexul Energetic Oltenia, iar primele cantități de energie ar urma să intre în rețea la finalul anului următor, cu o întârziere de un an. În plus, la începutul anului, OMV Petrom, a achiziționat un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.
Citește și: