Unii lideri occidentali, cum ar fi preşedintele american Joe Biden, cel mai înalt oficial militar al Germaniei şi ministrul apărării al Danemarcei, şi-au exprimat îngrijorarea că planurile pe termen lung ale Rusiei ar putea include un atac împotriva NATO, scrie Agerpres.
„Desigur, testarea articolului 5 (de apărare colectivă) este întotdeauna posibilă, dar dacă luăm măsuri corecte şi menţinem unitatea, consider un atac improbabil”, a declarat generalul Janne Jaakkola pentru Reuters.
Generalul Jaakkola, a cărui sarcină este să urmărească îndeaproape ce face Rusia în spatele lungii graniţe pe care o împarte cu Finlanda, a apreciat că în prezent Moscova este prea ocupată să se pregătească pentru noua ofensivă de vară în Ucraina pentru a lua în considerare un atac împotriva NATO.
La sfârşitul anului trecut, însuşi preşedintele rus Vladimir Putin a respins ideea de a ataca NATO, calificând-o drept o prostie, dar Kremlinul a avertizat totodată că un conflict între Rusia şi NATO ar fi inevitabil dacă membrii europeni ai NATO ar trimite trupe să lupte în Ucraina.
Cu toate acestea, generalul Jaakkola a apreciat că Rusia ar putea continua ceea ce el a descris drept atacuri hibride împotriva ţărilor europene, sub formă de bruiaj GPS, operaţiuni de influenţă şi prin ţintirea vecinilor săi, inclusiv Finlanda, cu migranţi.
Kremlinul neagă de obicei amestecul în alegeri şi transformarea migraţiei într-o armă, scrie Reuters.
„Ideea pentru ruşi este că doresc să provoace cât mai multă diviziune în Europa, astfel încât unitatea şi coeziunea noastră să fie ceva mai slabe”, a explicat generalul Jaakkola.