Ucraina are un acord stand-by în valoare de 15 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, însă acesta a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Cu ocazia ultimei sale vizite la Kiev, care a avut loc la finele anului trecut, o misiune a FMI a cerut din nou Ucrainei să majoreze preţurile la energie şi să introducă un curs de schimb flexibil pentru hryvna, măsuri care au fost refuzate de Guvernul de la Kiev.
Sâmbătă însă, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de către Parlament.
‘Au existat întâlniri şi un schimb de informaţii cu reprezentanţii FMI. Aceştia au fost invitaţi să vină la Kiev pentru a lucra la un nou program de sprijin pentru Ucraina’, a declarat Stepan Kubiv, care a fost numit luni în postul de guvernator al Băncii Centrale, după ce fostul guvernator, Ihor Sorkin, a demisionat după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici.
Stepan Kubiv le-a mai spus jurnaliştilor că Banca Naţională ia măsuri pentru a stopa ieşirea capitalurilor din Ucraina, fenomen care s-a agravat după decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a respinge acordul de asociere şi liber schimb cu UE. În ceea ce priveşte programul anticriză al noului Guvern de la Kiev, Stepan Kubiv a declarat că acesta va fi adoptat ‘mâine sau poimâine’, precizând că Banca Naţională a Ucrainei nu va interveni pe piaţa valutară pentru a apăra moneda naţională (hryvna) în următoarele zile.
Anterior, un oficial de rang înalt din cadrul Băncii Naţionale a Ucrainei a anunţat că instituţia a adoptat politica cursului de schimb controlat în favoarea unui curs de schimb flexibil. Aceasta în condiţiile în care hryvna ucraineană a atins cea mai scăzută valoare din ultimul deceniu, un dolar american fiind cotat la 10 hryvne, ceea ce înseamnă că de la începutul anului şi până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu 19%.