Yuanul ar putea deveni principala rezervă monetară internaţională – oficial BCE

Yuanul ar putea pune sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional într-o bună zi, a declarat Yves Mersch, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, la un forum consacrat monedei chineze, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 08:55
Yuanul ar putea deveni principala rezervă monetară internaţională - oficial BCE

‘Devenind o monedă importantă pentru tranzacţionare şi efectuare de plăţi, yuanul face acum primii paşi spre consacrarea sa ca o monedă internaţională de investiţii. Datorită mărimii economiei chineze şi a importanţei ei în comerţul internaţional şi, în mod potenţial, în finanţe, yuanul ar putea, în cele din urmă, să pună sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional’, a afirmat, la Luxemburg, oficialul BCE.

China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.

‘Introducerea tranzacţionării directe între euro şi yuan la bursa de la Shanghai va aduce beneficii atât zonei euro, cât şi Chinei’, a afirmat Yves Mersch.

Acesta a avertizat că internaţionalizarea monedei chineze ar putea avea efecte asupra stabilităţii financiare globale şi a adăugat că ‘autorităţile şi investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru o lume în care yuanul va juca un rol mult mai important’.

Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat în decembrie de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).

În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.

‘Este adevărat că exportatorii utilizează mai mult yuanul, pentru a spori atractivitatea şi competitivitatea bunurilor sau serviciilor vândute Chinei’, a declarat Cynthia Wong, de la Societe Generale.

Adjunctul guvernatorului Băncii Populare a Chinei, Yi Gang, a afirmat recent că nu mai este în interesul Beijingului continuarea extinderii rezervelor valutare, cele mai mari din lume. La 30 septembrie, China avea rezerve valutare de 3.660 de miliarde de dolari.

Valoarea depozitelor în yuani în Hong Kong, cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din lume din afara Chinei, a crescut în octombrie la nivelul record de 728 de miliarde de yuani (128 de miliarde de dolari). Este cel mai semnificativ avans din aprilie 2011.

China a anunţat recent că va acorda investitorilor din Londra dreptul de a achiziţiona acţiuni, obligaţiuni şi instrumente de pe piaţa financiară chineză în valoare de până la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline), sprijinind eforturile capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului după Hong Kong.

Acordul, anunţat luna trecută într-o declaraţie comună a autorităţilor din China şi Marea Britanie, face parte din programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII). Este pentru prima dată când planul RQFII este extins în afara Hong Kong-ului, pentru a da investitorilor mai multe posibilităţi de a investi yuani şi a deţine moneda – deoarece autorităţile de la Beijing vor ca într-o zi yuanul chinezesc să devină una dintre cele mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială.

În schimbul planului RQFII, autorităţile din Marea Britanie au început negocierile pentru a permite băncilor din China să-şi înfiinţeze subsidiare în Regatul Unit, reducând din cerinţele autorităţilor de reglementare impuse pentru extinderea instituţiilor financiare pe teritoriul britanic.

Conform acordului, Londra şi Beijingul vor permite yuanului să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile de tranzacţionare. Multe state, cum ar fi Franţa, Germania, Taiwan şi Kenya, se luptă pentru a primi aprobarea autorităţilor de la Beijing în vederea tranzacţionării yuanului în afara Chinei.

Demarat în 2012 ca un stimulent pentru a stimula investitorii să deţină yuani, programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) are acum o cotă globală de 350 de miliarde de yuani, din care sunt utilizaţi 134 de miliarde de yuani.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...