Aparatele şi navele au fost reperate începând de miercuri ora 06:00 (22:00 GMT) şi joi la aceeaşi oră, a precizat Taipeiul, scrie Agerpres.
„Opt dintre avioane au depăşit linia mediană” care taie în două strâmtoarea Taiwan, o cale maritimă îngustă de 180 de kilometri, între insulă şi China continentală.
Beijingul, care nu recunoaşte această linie, revendică Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său şi trimite frecvent avioane şi nave în jurul ei, notează AFP.
Prezenţa acestor aparate şi nave chineze coincide cu trecerea, miercuri, a unei nave de război americane, USS Halsey, prin această strâmtoare.
Distrugătorul SUA „a procedat la o traversare de rutină pe 8 mai, în apele unde libertăţile de navigaţie în mare adâncă şi de survol se aplică în conformitate cu dreptul internaţional”, a comunicat marina americană miercuri.
Această traversare „demonstrează angajamentul SUA de a apăra libertatea de navigaţie pentru toate naţiunile, ca principiu”, potrivit aceleiaşi surse, care adaugă: „Niciun membru al comunităţii internaţionale nu trebuie să fie intimidat sau constrâns să-şi abandoneze drepturile şi libertăţile”.
Comandamentul militar pentru estul Chinei a anunţat miercuri seara că a ordonat forţelor sale navale şi aeriene „să supravegheze traversarea navei americane”.
„Trupele (chineze) de la faţa locului rămân în stare de alertă în fiecare secundă şi apără ferm suveranitatea şi securitatea naţionale”, a reacţionat purtătorul său de cuvânt, Li Xi, într-un comunicat.
Noul preşedinte ales al Taiwanului, Lai Ching-te, a câştigat alegerile prezidenţiale din ianuarie în pofida atenţionărilor Beijingului, conform cărora el va genera „războiul şi declinul” insulei. Lai ar urma să fie învestit pe 20 mai.