Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției

Maersk, cel mai mare operator în transportul maritim de containere, apreciază că România începe să crească ca destinație de nearshoring, adică relocarea producției, asta în contextul creșterii costurilor cu transportul cauzate de întreruperea unor rute cheie. Din Contanța și pe Dunăre, mărfurile ar ajunge în Europa de Vest chiar și cu patru zile mai repede decât pe rutele marine prin nord.
Andrada Ghira - joi, 09 mai 2024, 22:09
Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției

Evenimentele din ultimii ani, marcați de pandemia de COVID-19, apoi de o criză a prețurilor în energie, și mai recent de războiul din Ucraina și nu numai, au făcut ca marile companii din Europa să-și îndrepte atenția spre țările de la marginea continentului în căutare de destinații pentru near-sourcing și nearshoring.

Adică, să caute locații de producție sau surse pentru materii prime, mai aproape, unde salariile și costurile sunt mai mici decât la ele acasă, dar unde nu au presiunea costului cu transportul produselor finite din Asia, spre exemplu.

Maersk spune, într-un material publicat pe site-ul companiei, că România poate fi un punct de legătură, de unde produsele pot ajunge mai repede în restul Europei, cu un management al calității și durabilității simplificat, care menține un cost competitiv.

Din 31 martie, România a intrat în spațiul Schengen maritim, dar și în cel aerian. Iar pe măsură ce autoritățile lucrează și negociază pentru eliminarea controalelor și la frontierele terestre, este de așteptat ca și comerțul cu principalii parteneri de export, majoritate din UE, să crească. Partenerilor continentali li se adaugă și Turcia și China, care arată importanța României ca punct de legătură între Asia și Europa.

Iar România poate juca un rol important în facilitarea deschiderii unei porți alternative pentru Europa, dar și pentru a servi producția și consumul în interiorul Europei de Est. Investițiile anunțate recent în noi terminale în Portul Constanța, vor facilita acest lucru, odată cu posibilitatea ca nave cu o capacitate mai mare să poată oferă în portul de la noi.

Infrastructura rutieră va beneficia și ea de investiții de circa trei miliarde de euro, în timp ce dezvoltatorii de spații logistice construiesc noi depozite, iar companii mari construiesc deja fabrici la noi, precum Nokian Tyres.

„Vedem din ce în ce mai multe companii care caută să-și mute sursele de aprovizionare sau operațiunile în România. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, sunt necesare investiții semnificative și cunoștințe locale pentru a-și dezvolta propria capacitate, așa că apelează la furnizori de logistică cu expertiză locală și soluții”, spune Dragoș Dumitrescu, Head of Sales în România și Bulgaria la Maersk.

Cu acces direct la Marea Neagră, România ar putea oferi o rută pe mare mai scurtă între Europa și Asia prin Dunăre, accelerând astfel accesul pe piață cu trei până la patru zile față de porturile din Marea Nordului, arată gigantul Maersk.

„Terminalul nostru din Constanța și cel feroviar, exclusiv din București, ne-au permis să creăm o conexiune perfectă între port și nodul economic al României prin calea ferată. Acest lucru nu numai că subliniază angajamentul nostru de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar ne permite și să stabilim un nou standard în eficiența logistică”, mai spune Dragoș Dumitrescu.

Faptul că avem al doilea cel mai mic cost cu forța de muncă din Europa subliniază și mai mult potențialul pe care România îl are ca piață emergentă și prezintă oportunități pentru companiile din Europa să pătrundă într-o economie în creștere. Și totuși, unele companii ezită să facă acest pas, apreciază Dumitrescu, și asta pentru că le lipsesc cunoștințele locale și faptul că factorii de decizie se află la o distanță geografică.

Grânele Ucrainei trec prin Portul Constanța

În plus, România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, a spus  Ştefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului „CFA CEE Investment Conference”. Circa 70 – 80% din transportul de grâne din Ucraina către restul lumii se face prin România.

„Trebuie să existe centre logistice foarte importante în România, care este o ţară NATO şi o ţară UE. Deci, există foarte multe oportunităţi create de dumneavoastră, dar şi de Guvern, pentru că rolul nostru este să digitalizăm şi să facem lucrurile să se deruleze cât mai facil şi să avem o voce care să se audă la nivel guvernamental atunci când este nevoie, astfel încât să putem vorbi mai mult despre România, despre ţările din Europa de Est, despre noile oportunităţi. Sunt convins că geografia este de partea noastră”, a adăugat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...