Autostrada Ploiești – Brașov: Contractul de proiectare demarat în 2021, prelungit până în 2031 UPDATE

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit până în 2031 contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Autostrăzii Ploiești - Brașov, demarat în 2021 de către proiectantul Consitrans. Reprezentanții CNAIR au explicat pentru ECONOMICA.NET că termenul din 2031 nu ar viza neapărat proiectarea, ci serviciile de asistență tehnică prevăzute de contract.
Anemona Andone - vin, 10 mai 2024, 13:33
Autostrada Ploiești - Brașov: Contractul de proiectare demarat în 2021, prelungit până în 2031 UPDATE

10 ani pentru proiectarea Autostrăzii Ploiești – Brașov?

Termenul inițial de finalizare a proiectării era septembrie 2024, însă acesta a fost prelungit succesiv. Cel mai recent termen de finalizare ar fi 19 iunie 2031, conform daterlor de pe harta interactivă a CESTRIN.

Pe de altă parte, reprezentanții CNAIR ne-au explicat că noile date ar viza perioada de asistență aferentă contractului cu acest proiectant.

„Contractul cu Consitrans prevede și asistență, iar termenul preconizat de finalizare este 2031. SF+PT ar trebui anul acesta, dar sunt puține șanse”, ne-au explicat reprezentanții CNAIR.

Pe harta CESTRIN, la datele prelungite succesiv scrie însă termen finalizare proiectare.

ploiesti brasov

Între timp, din acest proiect a fost anunțată lansarea la licitație a ciotului de circa cinci kilometri Cristian – Codlea.

autostrada ploiesti brasov

Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobați cu Avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe nr. 25/29.04.2024.

Lungimea traseului este de 5,182 km. Lăţimea platformei este de 26,00 m.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 879,89 de milioane de lei, din care Construcție +Montaj – 738,07 milioane de lei.

Durata de execuție a obiectivului de investiții: 24 de luni.

Viteza de proiectare a sectorului de autostradă Cristian – Codlea este de 140 km/h. Nodul rutier Cristian este proiectat la viteza de 80 km/h, iar nodul rutier Codlea la viteza de 60 km/h.

Cu privire la realizarea acestui ciot de autostrada, directorul general al CNAIR, Cristian Pisol, anunța în februarie că pe traseu vor fi construite:
– un pod peste râul Bârsa,
– un pasaj peste autostradă, pe DJ 112B,
– două pasaje pe bretelele nodurilor Cristian și Codlea,
– două noduri rutiere: Nod Cristian (km 107+740) la intersecția autostrăzii existente Râșnov – Cristian cu DN 73G și Nod Codlea (km 111+544) la intersecția autostrăzii cu DN 1 (unde se va amenaja un sens giratoriu).

„După aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, urmeză realizarea Proiectului Tehnic și execuția lucrărilor”, a mai spus în februarie directorul general al CNAIR.

Sectorul Cristian – Codlea din cadrul Autostrăzii Ploiești – Brașov nu a mai fost lansat la licitație pentru execuție în 2023 din cauză că proiectantul Consitrans nu a livrat documentația promisă, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții CNAIR la începutul anului. Mai mult, din cauza întârzierilor și de pe sectorul Ploiești – Comarnic, prestatorul urma să fie penalizat, ne-au mai spus atunci oficialii de la Drumuri.

Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Autostrăzii Ploiești – Brașov a fost demarat în 2021, iar data finalizării proiectării era inițial 11 septembrie 2024. Termenul de finalizare fusese prelungit între timp până pe 7 ianuarie 2026, conform actului adițional nr. 4.

Prima secțiune, Cristian – Codlea, din Autostrada Ploiești – Brașov urma să fie lansată la licitație pentru construcție în toamna anului trecut, anunța în august 2023 Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

Același proiectant, Consitrans, a fost desemnat luna trecută câștigător al contractului pentru finalizarea studiului de fezabilitate al A13 Brașov – Bacău.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării României....
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
În prima parte a lui 2024 Guvernul a adoptat o OUG privind reorganizarea ANAF. Una dintre măsuri prevedea ca în cadrul ...
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul ...