“Acum doi ani de zile noi am plecat în etapa de hidrogen. Am trecut prin mai multe etape, inclusiv achiziționarea a 50 de autobuze electrice ce trebuie să sosească la galați. Ultima etapă aș putea spune că este mijlocul de transport cu hidrogen. Ca să avem asta, ne trebuie stația de producere hidrogen și stația de încărcare, o direcție spre care am făcut pași. Acum doi ani am depus la Comisie proiect pentru studiu de fezabilitate, din fericire am fost câștigători noi si Clujul. Am finalizat studiul de fezabilitate și cel de scriere a proiectului, urmând ca anul acesta să depunem efectiv la finanțare proiectul cu construcția fabricii de hidrogen și achiziția din mijloacele de transport în comun cu hidrogen”, a spus Ionuț Bichescu, la un eveniment de popularizare a transportului public pe hidrogen.
Oficialul local a explicat că în zona gropii de gunoi a orașului va fi amplasat un parc fotovoltaic care va produce energie electrică ce va fi folosită inclusiv pentru a se obține hidrogen care va urma să fie folosit în transportul public.
“Proiectul a avut două componente: de studiu de fezabilitate și de scriere de proiect. Este un proiect făcut în parteneriat cu un consultant de la Comisia Europeană, primăria nu a plătit nimic, căci noi suntem beneficiarii acestui proiect. Valoarea finală a proiectului, cea cu care mergem la Comisia Europeană, este de 80 de milioane de euro. Anul acesta se vor deschide call-urile pe “hydrogen valley”, respectiv pe văi de hidrogen.
Fabrica de hidrogen va fi situată la Tirighina, la groapa de gunoi. Pe una dintre celulele care este închisă va fi construit un parc fotovoltaic, avem deja câștigat proiectul de construcție a parcului pentru că vom avea nevoie de energie ca să putem produce hidrogen. Apa avem în zonă.
Pe groapa de gunoi, un spațiu oricum nefolosit, am decis să construim un parc fotovoltaic, să producem energie electrică verde. Evident, trebuie să o și folosim așa că am decis ca energia electrică din surse fotovoltaice să fie folosită pentru transportul public, pentru troleibuze și, am mers și mai departe, să producem hidrogen, într-o fabrică de hidrogen. Practic, prin hidroliza apei, folosind energia verde, obținem hidrogen verde”, a detaliat city managerul orașului (foto).
Oficialul a făcut aceste declarații la Cluj, la un workshop pe hidrogen, în cadrul JIVE projects, finanțat de Clean Hydrogen Partnership.
România găzduiește în luna mai cel de-al treilea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate de Clean Hydrogen Partnership. În cadrul acestuia, un autobuz alimentat cu hidrogen este testat pe străzile a nouă orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca și Galați.