Sute de persoane concediate ori puse pe lista de concedieri, în special profesori, paznici de şcoli şi personal auxiliar din Ministerul de Finanţe, au protestat vineri în faţa acestui minister, cât şi la Ministerul Reformei Administrative pentru a solicita revocarea deciziilor de concediere. Protestele au degenerat în confruntări cu poliţia, care a folosit gaze lacrimogene.
În cadrul programului de ajustare structurală convenit cu creditorii internaţionali, guvernul de la Atena s-a angajat să concedieze 15.000 de funcţionari până la sfârşitul anului în curs şi să plaseze alţi 25.000 pe aşa-zisa schemă de mobilitate a forţei de muncă. Această schemă presupune transferul forţat al angajaţilor sau concedierea lor într-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. În această perioadă, ei primesc numai 75% din salariu şi pot fi mutaţi oricând pe un alt post vacant sau sunt concediaţi dacă la sfârşitul celor opt luni nu li se găseşte vreun post.
Conform datelor furnizate de Ministerul Reformei Administrative, până în prezent au fost concediaţi 3.600 de funcţionari şi alţi 21.600 au fost înscrişi în schema menţionată.A